Forma1-Live.hu

Jean Todt a hibás a Forma-1 gazdasági mélyrepüléséért?

“Jean Todt soha nem volt híve a költségek korlátozásának. A Forma-1 most már komoly problémákkal néz szembe.” nyilatkozta Max Mosley a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, utódjáról. A kritikának köze lehet az FIA közelgő elnökválasztásához.

Mostanában egyre több Forma-1-es csapat küzd anyagi gondokkal. És már nem csupán a sereghajtók sodródtak a szakadék szélére, hanem az olyan nagyobb istállók is, mint a Lotus vagy a Sauber.

A csapatok nagyobb részt követelnének a sport kereskedelmi bevételeiből, Mosley mégis sokakkal ellentétben nem Bernie Ecclestone-t teszi felelőssé a kialakult helyzetért.
“Ha a nagy csapatok több pénzt kapnának tőle, egyszerűen többet költenének” – vélte. “Másfelől a Forma-1 a lényegét tekintve nem változna meg, ha mindenki kevesebb pénzt fordítana rá.”

“A bajok az istállók pénzügyi politikájában gyökereznek. Ecclestone szemlélete valójában kifejezetten gazdaságos. Arról nem beszélve, hogy kereskedelmi téren hosszú évek óta nagy sikerrel menedzseli a sportot. Ő szerzi a pályákat, a rendezőket, a TV-csatornákat – más szóval pénzügyileg ő tartja életben az F1-et. Semmiképpen nem az ő hibája, hogy a csapatok többet költenek, mint amennyit megengedhetnek maguknak.” nyilatkozta.

Hasonlóan vélekedik a Toro Rosso korábbi résztulajdonosa, az ex-versenyző Gerhard Berger:
“A Forma-1-re egyre inkább érvényes, hogy sok dudás nem fér meg egy csárdában” – mondta a Bild am Sonntagnak. “Max Mosley és Bernie Ecclestone még egy egységként működtek, Todt és Ecclestone viszont teljesen eltérő ízlésű séfek. Ennek az eredménye egy túl drága Forma-1, amit ráadásul a közönség nem is talál könnyen érthetőnek.”

Berger véleménye szerint a folyamatosan változó szabályok teszik nehezen követhetővé ezt a sportot:
“A fociban is változtathatnák a pálya területét, lehetne játszani 10 vagy 15 fős csapatokkal, csökkenthetnék vagy növelhetnék a kapu méretét, mégsem teszik” – mutatott rá. “A focit könnyű megérteni, a Forma-1-et viszont nem.” – tette hozzá.

Berger dicsérte Ecclestone-t, aki “évtizedek óta irányítja tökéletesen, jövőbemutatóan és ravaszul” a sportot. Ezzel együtt úgy vélte, a forma 1 “átszervezése szükséges és lehetséges is, Todtnak és az FIA-nek pedig fontos szerepet kell játszania benne.”- jegyezte meg.

A kritikáknak közük lehet ahhoz, hogy a FIA elnökválasztásának kampányidőszaka elindult és Mosley egykori tanácsadója, az FIA Foundation elnöke, David Ward is indul a decemberi elnökválasztáson, amelyen minden bizonnyal  Todt legnagyobb kihívója lesz.

(fotó: auto123.com)