Forma1-Live.hu

A Formula1 eddigi világbajnokai

A Forma1- es világbajnoki címet minden évben az a versenyző érheti el, aki az adott versenyszezonban a legtöbb pontot szerzi meg a futamok során.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az év végén, egy hivatalos esemény keretein belül hirdeti ki a végleges eredményt. A Formula1 eddigi történetében 32 pilóta mondhatja el magáról, hogy világbajnokságot tudott nyerni.

A jelenlegi rekord Michael Schumacher nevéhez fűződik, 7 világbajnoki címmel a neve mellett.

Íme a világbajnoki lista:

1. Emilio Giuseppe „Nino” Farina

Az olasz pilóta nyerte a sportág legelső világbajnoki címét 1950- ben, az Alfa Romeo volánja mögött.

2. Juan Manuel Fangio

Az argentin versenyző 1951- ben nyerte első világbajnoki címét, egy Alfa Romeo- val, amit további négy cím is követett. A ” Mester” neve mellett szerepel eddig egyedül 5 vb cím.

3. Alberto Ascari

Az olasz Ascari 1952- ben tudta elhódítani a címet, egy Ferrari volánja mögött.

4. Alberto Ascari

1953- ban szintén az olasz pilóta győzedelmeskedett, ismét egy Ferrari- t vezetve.

5. Juan Manuel Fangio

Fangio 1954- ben Maseratival versenyzett az Argentin,- és a Belga Nagydíjon, majd utána átváltott a Mercedes Benz- re.

6. Juan Manuel Fangio

1955- ben is a “Mester” lett a világelső, ezúttal a Mercedes volánja mögött.

7. Juan Manuel Fangio

1956- ban Fangio már egy Ferrari-t vezetve nyerte meg negyedik vb címét.

8. Juan Manuel Fangio

Fangio ötödik világbajnoki elsőségét 1957- ben nyerte, egy Maserati- ban ülve.

9. Mike Hawthorn

Az angol pilóta, aki a Le Mans- i 24 órás versenyt is meg tudta nyerni 1955- ben, 1958- ban tudta elhódítani a címet, az olasz Ferrarival.

10. Jack Brabham

Az ausztrál Brabham első vb címét 1959- ben szerezte, egy Cooper-Climax- ot vezetve.

11. Jack Brabham

1960- ban is az ausztrál tudott győzedelmeskedni, szintén a Cooper csapattal.

12. Phil Hill

Hill, aki a mai napig is az egyetlen amerikai születésű Forma1- es világbajnok, 1961- ben tudta elhódítani a bajnoki trófeát, méghozzá egy Ferrari volánja mögött.

13. Graham Hill

A brit, Norman Graham Hill 1962- ben tudott először győzni, egy BRM volánja mögött. Érdekesség, hogy Graham nyerni tudott a Le Mans- i 24 órás versenyen, valamint az indianapilisi 500 mérföldes versenyt is meg tudta nyerni.

14. Jim Clark

Az angol Clark 1963- ban, maximális pontszámot begyűjtve, hét verseny megnyerésével tudott világelső lenni, egy Lotus-Climax- ot vezetve.

15. John Surtees

Az egykori brit versenyző, aki 1964- ben tudott nyerni, egy Ferrari-val. A mai napig Surtees az egyetlen, aki két és négy keréken is világelső tudott lenni. 1970- ben saját csapatot alapított, Surtees Racing Organisation néven, ahonnan 1972- ben visszavonult.

16. Jim Clark

1965- ben ismét az angol versenyző tudott világbajnokságot nyerni, a Lotus-Climax versenyzőjeként. Ebben az évben nyert az indianapolisi 500- as versenyen is, ami miatt a Monaco- i Nagydíjat ki is hagyta Clark.

17. Jack Brabham

Harmadik világbajnoki elsőségét tudta ünnepelni 1966- ban, az ausztrál versenyző. Brabham lett az első pilóta, aki a saját nevéről elnevezett autóval lett világelső, a Brabham-Repco- val.

18. Denny Hulme

A máig is egyetlen új-zélandi Forma1- es világbajnok 1967- ben tudott győzedelmeskedni, a Brabham- Repco- val, a háromszoros világelső Jack Brabham csapattársaként.

19. Graham Hill

Az angol Graham Hill 1968- ban tudta megnyerni második világbajnoki címét, egy Lotus-Ford volánja mögött. Nem tudott azonban felhőtlenül örülni, mivel ebben az évben két pilótát is veszítettek, Jim Clark a Német Nagydíjon, Mike Spence pedig Indianapolis- ban vesztette életét.

20. Jackie Stewart

A skót versenyző első világbajnoki címét 1969- ben tudta megnyerni, egy Matra-Ford vezetésével.

21. Jochen Rindt

Az osztrák versenyző 1970- ben életét veszítette az Olasz Nagydíj időmérő edzésén, ennek ellenére övé lett a világbajnoki cím, a Lotus-Ford vezetésével. Mai napig Jochen Rindt a Forma1 egyetlen posztumusz világbajnoka.

22. Jackie Stewart

Stewart második világbajnoki elsőségét 1971- ben érte el, ekkor már a Tyrrell-Ford csapatával.

23. Emerson Fittipaldi

A brazil autóversenyzőnek először 1972- ben sikerült világbajnoki címet nyernie, a Lotus- Ford csapatával. Érdekesség, hogy Fittipaldi kétszeres Forma1- es világbajnok, valamint sikerült megnyernie az Indy 500- as versenyt, és Champ Car bajnok is.

24. Jackie Stewart

1973- ban úgy nyerte meg harmadik vb. címét Stewart, hogy a legutolsó versenyen (ami a 100. lett volna a skót versenyzőnek) nem indult, kegyeleti okok miatt, mivel meghalt a Tyrrell- Ford csapat pilótája, François Cevert.

25. Emerson Fittipaldi

Második vb. elsőségét már a McLaren-Ford csapattal tudta elérni a brazil pilóta, 1974- ben.

26. Niki Lauda

A bécsi születésű, osztrák Lauda 1975- ben, öt futamgyőzelemmel tudta először elhódítani a világbajnoki címet, a Ferrari csapatával.

27. James Hunt

1976- ban, az angol pilóta mindössze egyetlen pont előnnyel nyerte meg a világbajnokságot, Lauda előtt, aki az utolsó versenyen nem indult, mert nem érezte biztonságosnak a versenyzést a zuhogó esőben, a Japán Nagydíjon. Így Hunt lett a világbajnok, a McLaren-Ford vezetésével.

28. Niki Lauda

1977- ben ismét az osztrák Lauda tudott bajnokságot nyerni, három futamgyőzelemmel, hat második, valamint egy harmadik pozícióval. Második bajnoki címét is a Ferrari csapattal ünnepelhette.

29. Mario Andretti

1978- ban az olasz származású amerikai pilóta tudott győzedelmeskedni, Colin Chapman Lotus-Fordjával.

30. Jody Scheckter

A dél-afrikai versenyző három futamgyőzelemmel, valamint három második helyezéssel biztosította be világbajnoki elsőségét 1979- ben, a Ferrari csapatával.

31. Alan Jones

A Williams istálló első világbajnoki címét, az ausztrál Jones szerezte meg, 1980- ban, Carlos Reutemann csapattársaként.

32. Nelson Piquet

1981- ben a brazil származású Piquet nyert vb. címet, Brabham-Fordot vezetve. Fittipaldi után ő lett a második brazil, aki világbajnoki címet tudott szerezni a sportágban.

33. Keke Rosberg

A finn autóversenyző úgy tudta megnyerni az 1982- es világbajnoki szezont, hogy mindössze egyetlen futamot (a svájci versenyt) tudott megnyerni, a Williams-Forddal. Fia, Nico Rosberg, jelenleg a Mercedes Gp versenyzője.

34. Nelson Piquet

1983- ban Piquet, a Forma1 első turbó világbajnoki címét szerezte, a Brabham-BMW- vel.

35. Niki Lauda

Lauda öt futamgyőzelemmel biztosította be harmadik világbajnoki címét, 1984- ben, a McLaren-Porsche- val.

36. Alain Prost

A “Professzor” első világbajnoki trófeáját a McLaren-Porsche- val tudta elérni, 1985- ben, a háromszoros világbajnok, Niki Lauda csapattársaként.

37. Alain Prost

1960 óta, Prost tudta megvédeni az elsőségét 1986- ban, szintén a McLaren-Porsche csapatával.

38. Nelson Piquet

1987-ben, Mansell gerincsérüléssel végződő Suzuka- i versenyét követően, nyerte meg Piquet, gyakorlatilag ellenfél nélkül, mivel akkoriban a Williams-Honda kiemelkedett a mezőnyből. Ezzel Piquet megszerezte harmadik világbajnoki címét.

39. Ayrton Senna

1988- ban, Prost csapattársaként sikerült megszereznie az elsőséget a brazil Senna- nak, a McLaren-Honda csapatával. Egész évben hosszan csatáztak egymással, de végül Senna lett a világbajnok.

40. Alain Prost

1989- ben ismét a “Professzor” tudott győzni a McLaren-Hondával, tovább folytatva a rivalizálást Senna- val.

41. Ayrton Senna

Senna 1990- ben ismét elhódította a címet, a McLaren-Hondával, ekkor már Gerhard Berger csapattársaként.

42. Ayrton Senna

1991- ben a megállíthatatlan brazil, hét futamot megnyerve, könnyedén szerezte meg a harmadik világbajnoki címét is, ismét a McLaren-Honda csapattal, Berger társaként.

43. Nigel Mansell

1992- ben, az első öt futamon megnyerve, a brit Mansell lett a világbajnok, a Williams- Renault csapattal.

44. Alain Prost

1993- ban a francia versenyző tudta bebiztosítani negyedik világbajnoki elsőségét, Damon Hill csapattársaként, a Williams- Renault csapatával. Prost, a szezon végeztével vissza is vonult a versenyzéstől, immár négyszeres világbajnokként.

45. Michael Schumacher

A tragikus világbajnoki szezonban, 1994- ben, a Benetton-Ford istállóval, a német Michael Schumacher nyerte meg élete első Forma1- es vb. címét.

Ebben a szezonban veszítette életét Imolában Roland Ratzenberger, valamint a háromszoros világelső, Ayrton Senna is, akit a mai napig is a Forma-1 egyik legnagyszerűbb versenyzőjének tartanak.

46. Michael Schumacher

Schumi 1995- ben meg tudta védeni bajnoki címét, ekkor már a Benetton csapat áttért a Renault motorokra.

47. Damon Hill

1996- ban, nyolc verseny megnyerésével tudta elhódítani a brit pilóta a bajnoki címet, a Williams-Renault versenycsapattal.

48.-Jacques Villeneuve

1997- ben a francia-kanadai versenyző aratott győzelmet Schumacher felett, a Williams-Renault vezetésével.

49. Mika Häkkinen

Az Adrian Newey tervezte McLaren-Mercedes vezetésével, 1998- ban, nyolc futamgyőzelemmel és kereken 100 ponttal, megnyerte a világbajnoki címet Häkkinen.

50. Mika Häkkinen

1999- ben, szoros csatában tudta maga mögé utasítani Eddie Irvine- t, szintén a McLaren-Mercedes vezetésével. Legfőbb riválisa, Michael Schumacher a brit nagydíjon a lábát törte, így Schuminak ki kellett hagynia a következő hat futamot.

51. 52. 53. 54. 55. Michael Schumacher

2000- es szezon kezdetétől, 2005- ig a német klasszis versenyzőt nem lehetett megállítani, és zsinórban öt világbajnoki címet tudott szerezni azzal a Ferrari istállóval, akit teljesen maga köré épített az évek alatt.

56. Fernando Alonso

2005- ben a fiatal hispán klasszis tudta elhódítani a bajnoki címet a rekorder Schumachertől, a Renault vezetésével.

57. Fernando Alonso

2006- ban is Alonso tudta a legtöbb világbajnoki egységet összegyűjteni, így ismét a spanyol versenyző lett a világbajnok, a Renault csapattal.

58. Kimi Räikkönen

2007- ben a finn versenyző került ki győztesként abból a csatából, amit a McLaren-Mercedes csapatnál vívott egymással Lewis Hamilton és Fernando Alonso. Räikkönen az utolsó, Brazil Nagydíjon, egyetlen pont előnnyel nyerte meg a bajnoki címet, a Ferrarival.

60. Lewis Hamilton

2008- ban az utolsó kanyarokban tudta megnyerni Hamilton a bajnoki címet, Felipe Massa előtt, a kaotikus Brazil szezonzáró versenyen, a McLaren-Mercedes pilótájaként.

61. Jenson Buton

2009- ben a brit Jenson Button tudott nyerni, a Brawn Gp istálló legelső évében, a rutinos veterán, Rubens Barrichello segédletével.

62. 63. 64. 65. Sebastian Vettel

2010-től a fiatal német, Heppenheim-i születésű, Sebastian Vettel nyeri zsinórban a világbajnoki címeket, a Red Bull Racing versenyautóját vezetve.

66. Lewis Hamilton
A 2014-es szezonban a Mercedesek domináltak. A világbajnoki cím sorsa az utolsó, Abu Dhabi nagydíjon dőlt el a két Mercedes pilóta Lewis Hamilton és Nico Rosberg között. Végül a brit került ki győztesen.

67. Lewis Hamilton

Megrázó fölénnyel, szinte kihívó nélkül védte meg világbajnoki címét Hamilton, aki harmadik világbajnoki címével beérte bálványát, Ayrton Senna- t.

Ki lesz a következő 2016-ban? Talán a Mercedes Gp-vel versenyző, Nico Rosberg- nek sikerül végre? Vagy talán a Ferrari- hoz szerződő Sebastian Vettel? Esetleg a McLaren-Honda versenyzőjeként Fernando Alonso? Vagy a tehetséges finn Valtteri Bottas a Williamssel?

hird