Forma1-Live.hu

A legendás Ayrton Senna

Idén 20 esztendeje, hogy a Formula1 mezőnye elveszítette, talán minden idők legtehetségesebb versenyzőjét, Ayrton Senna-t.

Ayrton Senna da Silva 1960. március 21.-én született  Brazília legnépesebb városában, a 20 millió lakosú São Paulo-ban. Senna még csak négy éves volt, mikor kipróbálta magát egy gokart volánja mögött, de gokartversenyen csak hosszú évekkel később, 13 évesen indult először, rögtön az első helyről. Ekkor már lehetett tudni, hogy egy kivételes tehetségű srácról van szó. 17 évesen meg is tudta nyerni a Dél-Amerika-i Gokartbajnokságot.

Senna 1984- ben mutatkozhatott be az autosportok királykategóriájában, azaz a Formula1- ben, a Toleman versenyzőjeként. Rendkívüli képességeit mutatja, hogy rögtön a második futamán pontot szerzett a csapattal. Senna legelső világbajnoki szezonjában, az esős Monaco- i Nagydíjon a tizenharmadik pozícióból rajtolva felverekedte magát a második helyre, és “csak” azért nem tudta megelőzni a vezető Alain Prost- ot, mert a heves esőzés miatt leintették a versenyt, idő előtt. Senna rendkívül érezte a szűk Monaco-i aszfaltcsíkot, melyen pályafutása alatt hatszor is tudott nyerni, ez a rekord mind a mai napig az Ő nevéhez fűződik. Első futam győzelmét 1985- ben szerezte meg, az esős Portugál Nagydíjon aratott győzelmével.

Első világbajnoki címét 1988- ban szerezte a McLaren istállóval, abban a szezonban, melyben végig csapattársával, a kétszeres világbajnok Alain Prosttal vívtak a végső győzelemért. 88- ban 16 versenyből egy kivételével minden futamon a McLaren nyert. 89- ben leszorult a világbajnoki első helyről, melyet ismét Prost nyert, de 1990-ben újra világbajnoki címet ünnepelhetett a brazil pilóta, aki addigra új csapattársat kapott, Gerhard Berger személyében. 1991- ben megszerezte harmadik, és egyben utolsó világbajnoki címét úgy, hogy a szezonzáró Adelaide- i Nagydíjon csupán fél pontokat kaptak, mert a szakadó eső miatt a 15. körben megállították a versenyt.

Alain Prost visszavonulása után 1994- ben Senna átigazolt a Williams-Renault csapathoz, Damon Hill csapattársaként.A brazil legenda az 1994- es szezon harmadik versenyén, Imolában veszítette életét, azon a hétvégén, ahol a szombati időmérő edzésen az osztrák, Roland Ratzenberger halt meg. Senna- t nagyon megviselte versenyzőtársa halála, még a futamon való induláson is elgondolkodott. A Formula1 akkori professzora, Sid Watkins vigasztalta a brazilt.

“Sid, vannak olyan dolgok, amik felett nem mi hozunk döntést. Nem hagyhatom abba a versenyzést, mennem kell tovább előre.”-Ayrton Senna.

A sors fintora, hogy Senna a verseny hetedik körében elvesztette uralmát a versenyautója felett, ami a Tamburello kanyarban a betonfalnak csapódott, és a kerékkel együtt letört felfüggesztés-rúd a jobb szemébe fúródott, minek következtében a háromszoros világelső életét veszítette. Az összetört versenyautóban később megtalálták azt az összevérezett osztrák zászlót, amit Senna az időmérőn elhunyt Ratzenberger tiszteletére akart végig vinni a pályán és a dobogón lobogtatva akart tisztelegni vele.

Senna súlyos balesetéről videó felvétel is készült!

A hivatalos információk szerint, Ayrton Senna 1994. május 1.-én 18.40 perckor veszítette életét, az Imola-i pályától nem messze található, Bologna-i Maggiore kórházban.

A versenyző halála után hazájában, Brazíliában három napos gyászt rendeltek el, a helyi hősük emlékére, majd később több utcát is elneveztek róla.

  Fotó: Mike Hewitt/Getty Images

Ayrton Senna sírja a Cemitério do Morumbi temetőben található , São Paulo-ban, Brazíliában.

Versenyzőtársak nyilatkozatai Senna- ról:

Niki Lauda: “Isten levette kezét az F1-ről.”

Nelson Piquet: “Olyanok voltunk Ayrton-nal, mint az a férj és feleség, akik már hosszú évek óta nem szólnak egymáshoz.”

John Watson:”Olyan volt a boxutcában, mint aki egyszerre csinál mindent, mint akinek négy keze-lába lenne. Tükörbe nézett, fékezett, közben sebességet is váltott, meg még kanyarodott is.

Mika Häkkinen: “Senna-tól megtanultam, hogy mit hogyan is kell csinálnom.”

Frank Williams:” Ayrton valójában nagyobb ember volt a versenyautón kívül, mint belül. Nem egy mindennapi ember volt.”

Felipe Massa:” Mindig nagy rajongója voltam. Nem akartam elhinni, ami vele történt, egész nap csak sírtam. Óriási hatással volt a sportra és a fiatalokra, akiket az utcáról a  gokartpályára tudott csábítani. Brazilként még nehezebb elfogadni, hogy Ayrton nincs többé közöttünk. Brazília egy nagy darabot veszített el a szívéből.”

Fernando Alonso:”Ayrton a mérce mindenki számára a sportban. Mindig a végsőkig tudott harcolni, ezért a küzdőszellemért pedig az egész világ elismerését kivívta. Az egyik legnagyobb világbajnok volt.”

Kimi Räikkönen:”Ayrton halála egy rendkívül szomorú hír az egész világ számára. Nem igazán emlékszem rá, de az bizonyos, hogy egy hihetetlenül nagy versenyző volt.”

Sebastian Vettel: “Nagyon komoly veszteség érte a Formula1 világát. Arra, hogy mekkora, csak most kezdek rájönni, mikor már én is itt versenyzem.

Senna saját magáról:

“Ha egyszer olyan súlyos balesetet szenvednék, akkor inkább azt akarnám, hogy azonnal meghaljak. Nem akarok tolókocsiban élni életem végéig, vagy egy kórházi ágyban szenvedni.”

“Mindent, amit a sportban elérhettem, nagy részben a családom támogatásának köszönhetem.”

“Nem vagyok verhetetlen. Én is csak egy ember vagyok, nem pedig egy gép. Azonban a versenyzés a véremben van, része a testemnek.”

“Tudom, hogy nem nyerhetek mindig. De minden verseny előtt bízom abban, hogy a vereség elkerül ezen a hétvégén is.”

Ayrton Senna sikerei a Formula1- ben:

-161 Nagydíjon tudott rajthoz állni karrierje során.

-3 világbajnoki címet tudott szerezni:1988-ban, 1990-ben, valamint 1991-ben, mindhármat a McLaren istállóval.

-41 futamgyőzelmet aratott.

-80-szor állhatott a dobogóra.

-65-ször indulhatott az első rajthelyről.

-Összesen 2987 kört tett meg az élen autózva.

-Haláláig 610 világbajnoki pontot tudott megszerezni.

 

 

Fotó: Getty Images