Forma1-Live.hu

A legendás “ezüst nyíl” az olasz nagydíjon 1955

Az 1955-ös Formula–1-es szezon volt a 6. FIA Formula–1 világbajnoki szezon, amely január 16.-ától szeptember 11.-éig tartott. Elmaradt a Francia, a Német, a Svájci és a spanyol nagydíj, viszont újból megrendezték a Monacoi és a Holland nagydíjat, így 1950 után másodszor ebben az évadban is “csak” 7 futamot rendeztek.

Az első öt célba érkezőnek járt világbajnoki pont (8, 6, 4, 3, 2). 1 pontot adtak a leggyorsabb körért. A hétből csak a legjobb öt pontszám számított bele a világbajnokság végeredményébe. Megosztott leggyorsabb kör esetén a pilóták megosztva kapták az 1 pontot. A pontokat megosztott autókért egyformán megosztották a versenyzők között, tekintet nélkül arra, hogy ki vezette többet az autót. Amennyiben egy pilóta több autóban is ült egy verseny folyamán, csak a legjobb helyezésért járó pontokat kapta meg.

Ebben az évadban is, mint ahogy az 1954-esben is Mercedes-fölény volt várható, különösen, hogy az akkor már kétszeres világbajnok címvédő, Fangio is náluk maradt, továbbá csapattársa a fiatal angol géniusz, Stirling Moss lett.

Az világbajnokságot Juan Manuel Fangio nyerte csapattársa, Stirling Moss előtt. A bronzérmes Eugenio Castellotti lett.

(forrás: wikipedia.co.uk; video: mercedes amg petronas channel)