Forma1-Live.hu

A San Marinói nagydíj első áldozata

Egy osztrák Formula–1-es pilóta, a Simtek-Ford versenyzője, Roland Ratzenberger a San Marinó-i Nagydíj második időmérő edzésén, több mint háromszázas tempónál a betonfalnak vágódott, az ütközés következtében elhunyt.

Történt mindez, a több szempontból is emlékezetes, 1994-es San Marinó-i nagydíjon, melyet április 29 és május 1 között rendeztek meg.

Az edzés 19. percében az osztrák pilóta a Villeneuve kanyar előtt, több mint 314 km/órás sebességgel haladt. Autójának hátsó légterelő szárnya letörött és az irányíthatatlanná vált autó a betonfalnak csapódott, majd közel 200 métert csúszva megállt a pálya szélén. Az autóroncsban eszméletlen pilóta rengeteg vért vesztett, helikopterrel a bolognai kórházba szállították, ahol 14.15-kor meghalt. A hivatalos orvosi jelentés arról számolt be, hogy rendkívül súlyos agyrázkódást szenvedett, és több nyakcsigolyája és a koponyacsontja is eltört , az ütközés utáni kómából egyetlen pillanatra sem tért magához.

Max Mosley az FIA akkori elnöke eképp nyilatkozott Roland Ratzenbergerről:
„Roland sajnos a Forma–1 csaknem feledett halottja. Valahányszor felhozzák az 1994-es fekete imolai hétvégét, mindig hangsúlyozom, hogy ez nem egyedül Ayrton hétvégéje, hanem Ayrtoné és Rolandé közösen. Ezt sohasem lenne szabad elfelejtenünk. Akkoridőn ezért is döntöttem úgy, hogy inkább az osztrák fiú temetésére megyek el és az ő családját támogatom, nem pedig Sennáéra. Roland tényleg nagyszerű ember volt, aki nagyon keményen dolgozott Forma-1-es karrierjéért. ”

auto-bild.de