Forma1-Live.hu

Elhunyt Brian Hart egykori motortervező

77 éves korában elhunyt Brian Hart (1936 Szeptember 7. – 2014 Január 5.) motortervező mérnök, aki egykoron, többek között a Minardi és a Jordan csapatnak is tervezett Formula-1-es motorokat.

Hart szorosan kötődött a Formula szériákhoz, amellett, hogy repülő mérnökként kezdte karrierjét versenyzett is a Formula 3 és a Formula 2-ben.
1958-ban ő is csatlakozott a brit motorgyártó Cosworth-höz, ahol hatalmas tapasztalatokra és tudásra tett szert.
1969-ben elhagyta a céget és sajátot alapított Hart Ltd. néven. Eleinte a Ford kérte fel, hogy készítsen motorokat a Forma–2-es rally bajnokságba, ahol eredményes munkája nagyban hozzásegítette Ronnie Petersont 1971-ben és Mike Hailwoodot 1972-ben, hogy megnyerje a sorozatot.
1976-ban építette meg első saját motorját, amit a Toleman csapat használt és fölényesen uralta a Forma-2-es bajnokságot. A Hart 415T turbó motorját 1981-ben gyártotta az istálló megrendelésére.
Még Ayrton Senna is versenyzett a Hart által készített erőforrással.
Azonban Hart nem tudott lépést tartani a nagy cégekkel, ezért kénytelen volt F1-es projektjét feladni és visszatért a Cosworth céghez.

Hart 1992-ben visszatért és immár megfelelő tőkével megépítette első V10-es motorját, melyet a Jordan istálló használt a következő 2 évben. Viszont az erőforrások gyártása költséges volt így a csapat lecserélte azokat. Más csapat után kellett néznie és először a Footwork és az Arrows, majd a Minardi is az ő cégét választotta és az általa fejlesztett V8-as motorokkal köröztek.

A brit mérnök végül is 1997-ben távozott végleg a Formula-1- világából, amikor kis cégét Tom Walkinshaw be nem kebelezte.