Forma1-Live.hu

Emlékezetes verseny Imolában

1982:
Több szempontból is emlékezetes maradt az 1982-es San Marinói nagydíj, melyet a  Autodromo Dino Ferrari versenypályán rendeztek megImolában.
Ez volt a szezon 4. futama, melyet több csapat is bojkottált a FOCA és a FISA szervezetek között dúló harc miatt. A FOCA, vagyis a csapatok szövetségének tagjai, élükön Bernie Ecclestone-nal kifogásolták a kereskedelmi jogok elosztását és az új technikai szabályozásokat. Nyolc istálló jelezte, hogy nem kívánnak indulni a versenyen, végül csak négy, Brabham, Lotus, McLaren és a Williams nem vett részt a futamon.
A versenyt mindössze öten fejezték be, a sok technikai hibának köszönhetően. A két Renault pilóta indulhatott az élről, René Arnoux és Alain Prost volt a sorrend. azonban mindketten fel kellett hogy adják a futamot. Így a két Ferrari pilóta Gilles Villeneuve és Didier Pironi léptek az élre. A Ferrari csapat utasítást adott versenyzőinek, hogy a Villeneuve – Pironi sorrendet tartsák fenn és ne előzzék meg egymást. Azonban a második helyen autózó Pironi másképp döntött és az utolsó körben a Tosa kanyarban megelőzte csapattársát és megnyerte a futamot.
Villeneuve az eset után a következőt nyilatkozta: “Hátra lévő életemben nem akarok többet beszélni Pironival”.
Sajnálatos módon Gilles Villeneuve 2 héttel az eset után a Belga Nagydíjon életét vesztette.

 

hird
f1classic.blog.hu