Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 01.17.

1954:
Kezdetét vette az új szezon, melynek első állomása az Argentin nagydíj volt, Sao Pauloban. Alberto Ascari volt a címvédő az évben, azonban autója még az első pár futamon nem állt készen. Így a hazája nagydíját megnyerő, argentin pilóta, Juan Manuel Fangio a Maseratival az év végén elhódította a trófeát.
Az előző évhez képest változtattak a rendezők a pályán, mivel 1953-ban hatalmas baleset történt és a pálya menetirányát az óramutató járásával ellentétesen határozták meg, így a pilótáknak újra kellett tanulniuk azt.
A futamon 18 versenyző állt fel a rajthoz, az élről Nino Farina a Ferrarival indult. A rajtot követően 4-en kiestek a versenyből és Juan Manuel Fangio átvette a vezetést, a rosszul rajtoló Farinától. Előnyét egészen a végéig tudta tartani és megnyerte a nagydíjat. A második helyen Nino Farina, harmadikként, a szintén argentin, José Froilán González ért célba.

1995:
Egy korszak ért véget, amikor a Lotus istálló bejelentette, hogy kivonul a Forma-1-ből, súlyos pénzügyi gondjai miatt. A csapat 1952-ben alakult és a Forma-1-ben az 1958-as szezon óta jelen volt. Ez idő alatt 6 pilóta és 7 konstruktőri címet söpört be. A Lotus név 2010-től tért vissza az F1-be, ám úgy néz ki sajnos, nem sokáig lesz a nagyok között.

2001:
A Jaguar volt az első csapat, mely leleplezte új autóját a szezon elején és az istálló volt az első, mely rá nyolc napra újraépíthette azt. Ugyanis Eddie Irvine a Valenciai tesztelés alkalmával közel 190 km/h sebességgel lecsúszott az ívről, a kavicságy sem fogta meg és a gumifalba csapódott. A pilóta szerencsésen kiszállt az autóból, aminek eleje felismerhetetlen volt.