Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 01.20.

1975:
Norberto Fontana argentin autóversenyző Arrecifes városban született. Formula-1-es karrierje igen rövid volt, hiszen 1997-ben a Sauber istállónál 4 versenyen helyettesítette Gianni Morbidellit, aki egy sérülést követően nem tudott autóban ülni. Ezután Fontana az Argentin túraautó bajnokságban folytatta sikeres pályafutását és emellett gyakori résztvevője volt a Dakar rallynak.

1994:
Ebben az évben is számos új előírást vezettek be az autókkal kapcsolatban. Betiltották az aktív felfüggesztést és az elektronikus segédeszközöket például a kipörgésgátlót és az ABS-t is. Így a csapatoknak szükségük volt a korai tesztelésekre. A Williams istálló portugáliában tesztelt Ayrton Sennával és Damon Hillel. Egyik ilyen edzés alkalmával Senna épphogy elkerült egy veszélyes balesetet, amikor autójával megpördült és épphogy a gumifal előtt sikerült megállítani az autót.
“Fékeztem, és a kerekek blokkoltak” – mondta Senna. “Az autó megpördült, és épphogy a gumifal előtt álltam meg. Hasonló esetek bármikor megtörténhetnek a Forma-1-ben, szerencsém volt, hogy nem sérültem meg.”

2005:
Professzor Sid Watkins bejelentette visszavonulását az FIA orvosi delegációjának vezetőségi tisztségétől. Watkins meghatározó szerepet töltött be, több, mint 26 éves pályafutása alatt, a versenypályák biztonságossá tételében és az orvosi előírások, ellátások javításában a futamokon. Barátja volt Sennának és az 1994-es Imolai versenypályán bekövetkezett balesetben végig barátja mellett volt. Senna elvesztése után erősen gondolkodott a visszavonuláson, ám nem tette.
2012-ben hunyt el egy Londoni kórházban.

hird