Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 09.30.

1990:
Ezen a napon rendezték meg a Spanyol Nagydíjat, Jerez de la Frontera városban. Ez volt a 31. spanyol futam, az 5. és egyben utolsó, amit ezen a versenypályán rendeztek, mielőtt a Barcelona melletti Montmelo városban költözött volna az száguldó cirkusz.
A 73 körös versenyen az akkori két Ferrari pilóta, Alain Prost és Nigel Mansell, diktálta a tempót, miután az első rajtkockából induló Ayrton Senna az 53. körben kiállni kényszerült egy műszaki hiba miatt. Az első kettő sorrendje nem változott, így a futamot Alain Prost nyerte, csapattársa Nigel Mansell előtt. Harmadikként futott be Alessandro Nannini, akinek ez volt pályafutása során a 9. dobogós helyezése. Sajnos a versenyt követő héten egy helikopter balesetben leszakadt a jobb karja, így Forma-1-es pályafutásának vége szakadt.

A szabadedzésen egy súlyos baleset is történt, amikor Martin Donnelly nekicsapódott a védőkorlátnak. A Lotus 102-esének orra letörött és Martin kiesett az útra. Sérüléséből felépült, de fel kellett adnia profi autóversenyzői pályafutását.

Nézzük meg a néhai Ayrton Senna fedélzeti kamerájából a Jerez-i pályát:

wikimedia.org