Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.03.

1971:
Az 1971-es Formula–1 világbajnokság tizenegyedik, évadzáró futama az amerikai nagydíj volt Watkins Glenben. Az 59 körös versenyt Jackie Stewart kezdhette, Tyrrell-Fordal a pole pozícióból, mellette a brazil Emerson Fittipaldi a Lotussal és Denny Hulme McLaren-Forddal. A Nagydíjat azonban a francia François Cevert nyerte, a svájci Jo Siffert és a norvég Ronnie Peterson előtt. Cevert-nek ez volt az első és egyben utolsó győzelme pályafutása során.
Jackie Stewart csak az ötödik helyen futott be ezen a versenyen, viszont a bajnokságot fölényesen 62 ponttal nyerte meg, Ronnie Peterson előtt, aki az idény során 33 pontot szerzett.

1976:
Ontarioban található Mosport Parkban került megrendezésre az évad 14. futama, a Kanadai Nagydíj. Az élről James Hunt rajtolt, McLaren-Forddal, aki rajt-cél győzelmével kezdett felzárkózni a tabella élén álló Niki Lauda-hoz, aki ezen a versenyen, a 8. helyezésével nem szerzett pontot.
A kockás zászlót másodikként a francia Patrick Depaillernek lengették meg, a harmadik helyen Mario Andretti a Lotussal ért célba.