Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.08.

1961
Az évad szezonzáró futama az amerikai nagydíj volt, Watkins Glenben. A Ferrarinál úgy döntöttek, hogy mivel már a konstruktőri és a versenyzői bajnokságot is megnyerték, nem vesznek részt a szezonzáró amerikai nagydíjon, amelyet első alkalommal rendezték a New York állambeli Watkins Glenben. Jack Brabham szerezte meg a pole-pozíciót, Graham Hill, Stirling Moss és Bruce McLaren előtt. A versenyt azonban Brabham és Moss sem tudta befejezni motorhibák miatt, így a futamot Innes Ireland nyerte a Lotus-Climax-jával, Dan Gurney és Tony Brooks előtt. Ez volt a Lotus első futamgyőzelme.

1972
Jackie Stewart nyerte meg a szezon 12. és egyben utolsó versenyét a Tyrrell-Ford csapattal, csapattársa Francoise Cevert előtt. A futamot Watkins Glenben, az Amerikai Egyesült Államokban tartották. Stewart ezzel a győzelmével, annak ellenére, hogy a bajnokságban élen álló Emerson Fittipaldit felfüggesztették, is csak a világbajnoki második helyet tudta megszerezni, mind saját maga, mind pedig csapata számára.

1978
Gilles Villeneuve megszerezte első győzelmét és ő volt az első kanadai Forma-1-es Nagydíjat nyert pilóta, ráadásul mindezt hazájában, Montrealban érte el.

2000
A világbajnokság tizenhatodik futama a japán nagydíj volt, ahol Michael Schumacher megszerezte a világbajnoki címet mind saját mag, mind csapata számára, azzal hogy legyőzte riválisát Mika Häkkinent. Ezzel a Ferrari 20 év után ismét bajnokot avathatott.

2006
A japán nagydíj volt a 2006-os Formula–1 világbajnokság 17. futama, amelyet a Suzuka Circuiten, Suzukában rendeztek meg. Az időmérő során az első rajtkockát Felipe Massa szerezte meg, csapattársa, Michael Schumacher előtt, a harmadik és negyedik helyen meglepetésre a két toyotás, Ralf Schumacher és Jarno Trulli futott be, míg Fernando Alonso csak ötödikként végzett.
A futam második körében Michael Schumacher megelőzte brazil csapattársát, és az élre állt, melyet egészen 16 körrel a verseny vége előttig tartani tudott, amikor sajnálatos motorhiba miatt ki kellett állnia, így Alonso megnyerte a futamot. Felipe Massa a második, Giancarlo Fisichella a harmadik helyen végzett.
A verseny után Alonso ismét vezette a bajnokságot, 10 pontra növelte előnyét, amivel bebiztosította világbajnoki címét. Schumacher csak úgy tudott volna világbajnok lenni, ha az utolsó futamot megnyeri, míg Alonso nem szerez pontot.