Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.21.

2007:
Kimi Räikkönen megnyerte az Interlagosi futamot, így nevető harmadikként 1 ponttal megnyerte élete első világbajnoki trófeáját.
brazil nagydíj volt az év tizenhetedik és egyben utolsó futama, amelyet São Pauloban rendeztek meg.
A verseny előtti ranglista állása: Lewis Hamilton 107 ponttal, Fernando Alonso 103 ponttal és Kimi Räikkönen 100 ponttal.
A rajt előtt Felipe Massa, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso volt az első négy sorrendje. A Ferrarik az egész versenyen domináltak és elég hamar tetemes előnyre tettek szert, így a harmadik helyen autózó Alonsonak esélye sem volt megelőzni őket, így világbajnoki álmai szerte foszlottak. Hamilton az ötödik helyről próbálta feltornászni magát, amikor autójából elszállt az erő és mindenki a mezőnyben elment mellette. Mire újra erőre kapott, a 18 helyen állt.
A futamot végül Räikkönen nyerte, a második Massa és a harmadik Alonso előtt, míg Hamilton csak a 7. helyre tudta felhozni a McLaren-Mercedest.
Ezzel a győzelmével Räikkönen világbajnok lett.

1990:
Japán volt a szezon utolsó állomása, ahol a két rivális Ayrton Senna and Alain Prost csatázhattak a világbajnoki első helyezésért.
A verseny azonban tartogatott meglepetéseket. A pole-ból Senna rajtolhatott, azonban az a pálya poros oldalán helyezkedett el így nehéz volt rajtolni, de elhatározta hogy senkit sem enged maga elé az első kanyarban. Ezt Prost csak sejthette  és amikor ő ért elsőként a célegyenes végi kanyarba, Senna autójának bal oldala Prost hátsó szárnyához ért, és mindketten kicsúsztak a kavicságyba ezzel kiestek a versenyből. Így a bajnoki cím sorsa eldőlt, Senna javára.
Nelson Piquet győzött Roberto Moreno előtt, így a Benetton kettős győzelmével zárult az idény, amit egy hazai versenyző, a japán Szuzuki Aguri a harmadik zárt.

1984:
Az év utolsó futamán, a Portugál Nagydíjon dőlt el a világbajnoki cím sorsa a két McLaren-TAG versenyző, Niki Lauda és Alain Prost között.
Bár a futamot Prost nyerte, azonban csapattársa Lauda a második helyen ért célba, így összesítésben fél ponttal megszerezte 3. világbajnoki címét. A verseny után a következőt nyilatkozta: “Ez volt életem legnehezebb szezonja és ez az utolsó megmérettetés tűnt a leghosszabbnak. Alain Prostot nehéz volt felülmúlni, de megcsináltam, fél ponton múlt.”

hird