Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.22.

2006:
Egy nagy korszak zárult a Forma-1, a Ferrari és Michael Schumacher életében, amikor a Brazil nagydíjat követően bejelentette visszavonulását a verseny sorozattól. Az utolsó verseny előtt még esélyes volt 8. bajnoki címe megszerzésére, abban az esetben, ha megnyeri a futamot és Alonso nem szerez pontot. Ám a kilencedik körben Giancarlo Fisichellát támadta, akit az első kanyarban sikerült is kifékeznie, azonban vélhetően egy törmelék miatt a Ferrari bal hátsó kereke defektet kapott, így egy előre nem tervezett bokszkiállás következett, melynek eredményeként a 20. helyre esett vissza. Így elbúcsúzhatott a 8. trófeájától.
A versenyt Felipe Massa nyerte, Fernando Alonso és Jenson Button előtt. Schumacher, bizonyítva tehetségét, a negyedik helyen hozta be a Ferrarit.
Brazíliában tehát bajnokot avattak, Fernando Alonso személyében.

2000:
Michael Schumacher megszerezte az öt Ferraris trófeája közül az elsőt, mind maga, mind pedig csapata számára és egyben egy rekordot is felállított hiszen a Maláj Nagydíjon aratott győzelme a 9. volt a szezonban és egymás után a negyedik. Fölényesen, 19 pont előnnyel zárt az összetett első helyen.

1995:
Az év utolsó előtti versenyén Michael Schumacher megnyerte összesen 7 világbajnoki címéből a másodikat Japánban, a Benetton-Renault versenyzőjeként.  A futamot magabiztosan, rajt-cél győzelemmel hozta a német pilóta, mögötte Mika Häkkinen és Johhny Herbert végzett. Győzelmét azonban beárnyékolta közte és Damon Hill között dúló állandó harc, amit a szezon során gerjesztettek a pilóták.

1989:
Alain Prost megnyerte a világbajnoki trófeát, azonban a Japán Nagydíj a Forma-1 egyik legvitatottabb versenyeként került be a történelembe. Prost már a bajnoki címmel a zsebében, 16 pontos előnnyel érkezett Japánba, így nem volt szüksége arra, hogy megnyerje a versenyt, csak kényelmes tempóban behozni az autót a célba. De McLarenes csapattársának, Ayrton Sennának más tervei voltak, hogy életben tartsa esélyeit. Senna indult az élről, mögötte Prosttal és Gerhard Bergerrel. Senki nem tudta velük a lépést tartani ahogy egymással viaskodva száguldoztak. Azonban a 47. körben Senna úgy döntött, hogy a sikánnál megelőzi Prostot, ám az nem adott neki lehetőséget erre, így összeütköztek, aminek következtében Alain kiesett, Sennának pedig ki kellett mennie első szárnyat cserélni, ám még így is győzni tudott a versenyen.
Azonban a versenybírók döntése alapján, amiért Senna levágta a sikánt, elvették tőle a győzelmet és kizárták a versenyből, így végérvényesen Alain Prost lett a világbajnok.

1967:
A Mexikói versenyen elért harmadik helyével az Új-Zélandi Denny Hulme lett az év világbajnoka. Hulme-nak elegendő volt minimum a 4. helyen beérnie, annak ellenére, hogy fő riválisa Jack Brabham megnyerte a futamot. Másodikként Jim Clark ért célba.

 

Sutton-Images.com