Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.23.

1993:
63. évében rákban elhunyt Innes Ireland, egyike a sportág legnagyobbjainak. A brit pilóta csak 26 éves korában kezdett el versenyezni, amikor vett egy Lotus 11-es versenyautót. Tehetségét Colin Chapman, a Lotus akkori csapatfőnöke is felismerte és 1959-ben leigazolta a Formula–1-es csapatába. Pályafutása során, 1959 – 1966 között összesen 53 nagydíjon indult és mindössze egyszer tudott diadalmaskodni az 1961-es Amerikai futamon, Watkins Glenben. Visszavonulása után sport szerkesztőként dolgozott az Autocar magazinnál. Halálakor ő volt az elnöke a Brit Autóversenyzők Klubjának.

1977:
James Hunt megnyerte a Japán Nagydíjat, ám győzelmét egy tragikus eset beárnyékolta. Ugyanis a hatodik körben Gilles Villeneuve elmérte a féktávot és Ronnie Peterson Tyrrelljének hátsó kerekével találkozott, amire a Ferrari felfutott és a földtől elemelkedve a nézők közé csapódott. Villeneuve sértetlenül szállt ki az autóból, azonban egy néző és egy pályabíró meghalt a balesetben, heten pedig megsérültek.
A versenyt tehát James Hunt nyerte, Carlos Reutemann és Patrick Depailler előtt.

1966:
A szezon kilencedik és egyben utolsó versenye a Mexikói Nagydíj volt, melyet Mexikóvárosban rendeztek. A futamot John Surtees nyerte meg Jack Brabham és Denny Hulme előtt. A bajnoki trófeát Brabham már 2 versennyel ez előtt, az Olasz Nagydíjon elnyerte.

Alessandro Zanardi is ezen a napon született Bologna városában. Az olasz származású autóversenyző az 1991-es szezon utolsó három futamán vezethette a Jorda csapat autóját és debütáló versenyén a Spanyol Nagydíjon, amelyen 9. helyen ért célba.
1992-től a Benetton csapat tesztpilótájaként dolgozott, majd a következő évben leszerződtette a Lotus, ahol csapattársa Johnny herbert volt.
1996-tól a CART szériába igazolt, ahol 3 évig versenyzett. 1999-ben Ralf Schumacher csapattársaként visszatért a Forma-1-be a Williams színeiben. a szezon után azonban lecserélte őt a csapat Jenson Buttonra, így Alex visszatért a CART versenysorozatba.