Forma1-Live.hu

Ezen a napon történt 10.28.

1981:
Több, mint 3 és fél év után a milánói Bíróság felmentette Riccardo Patrese-t a vád alól, az 1978-as olasz nagydíjon Ronnie Peterson halálának ügyében.
A balesetért sokáig Patrese-t okolták a pilóták. Az eset a rajtnál kezdődött, amikor Gianni Restelli indítóbíró olyan gyorsan váltott zöldre hogy az utolsó versenyzők még meg sem álltak a rajtrácson és az élen állók közé rohatak. Ebben a hatalmas káoszban Patrese jobbról kikerülte a mezőnyt. Scheckter nekiment Huntnak aki így összeütközött Ronnie Petersonnal, aki a palánknak csapódott és Vittorio Brambilla belerohant. Peterson Lotusának tanksapkája letörött és kigyulladt, Hunt és Depailler húzták ki a lángok közül a svéd pilótát. Peterson éjszaka a kórházban tüdőembóliában meghalt.

1951:
Juan Manuel Fangio megszerezte az öt világbajnoki címe közül az elsőt, riválisa Alberto Ascari előtt, azzal, hogy megnyerte a Spanyol Nagydíjat.
Ascari szerezte meg a pole pozíciót, mellőle Fangio indult, aki mögött honfitársa, González rajtolt. Érdekes sorminta alakult így ki a rajtrácson,Ferrari-Alfa-Ferrari-Alfa-Ferrari-Alfa-Ferrari-Alfa sorrenddel. Fangio jól rajtolt és magabiztosan meg is nyerte a versenyt, ő futotta a leggyorsabb kört is, ezzel esélyt sem adott ellenfeleinek. Mögötte, a második és harmadik helyen González és Farina végzett.

1930:
Megszületett Bernard Charles “Bernie” Ecclestone (1930. október 28.–) brit üzletember, a Formula–1 verseny-sorozat legmeghatározóbb vezetője.

Tudj meg többet a Forma-1 vezérről!