Forma1-Live.hu

Mansell futam közbeni kizárása – videóval

1989 szeptember 24.-én megrendezték a Portugál Nagydíjat, Estorilban, ahol a győztes toronymagasan a Ferrari pilótája, Gerhard Berger lett. Csapattársát, Nigel Mansellt még futam közben kizárták a versenyből, ám ezt figyelmen kívül hagyva Ayrton Sennával ütközött össze.
Ugyanis Mansell a kerékcsere alkalmával túl nagy sebességgel érkezett a bokszba és pár méterrel túlcsúszott, majd visszatolatott az állásba. Hivatalosan ilyen esetben csak a személyzet tolhatja vissza az autót a kijelölt kerékcsere pozícióba. Tehát Mansell szabálytalan volt amikor rükvercbe rakta, ezért kapott fekete zászlót, ami futam közbeni kizárást jelent. Mansell ezt figyelmen kívül hagyta 2 alkalommal is, amikor áthaladt a célvonalon majd az első kanyarban kiütötte Ayrton Sennát, aki a 2. helyen autózott.

Ezért ki kellett hagynia a következő, Spanyol futamot és 50.000 dolláros büntetést kapott.

1972-ben ezen a napon rendezték meg a Kanadai Nagydíjat, Mosport Parkban, melyet a Tyrrell Ford csapat színeiben versenyző, Jackie Stewart nyert meg. Ezzel a második helyre zárkózott fel a világbajnoki pontversenyben, melyet továbbra is Emerson Fittipaldi vezetett.

1995:
A Portugál Nagydíjon Michael Schumacher megszerezte 8. dobogós helyezését a szezon során, azzal, hogy 2. helyen zárta a futamot. David Coulthard-nak lengették először a kockás zászlót, amivel pályafutása első Formula 1-es Nagydíj győzelmét szerezte meg.

2000:
9 év után újból megrendezték az Amerikai Nagydíjat, Indianapolis-ban, Indiana államban.  Ez a verseny vonzotta a legtöbb nézőt ezidáig a Forma 1-ben, több mint 250,000 nézőt, akik szemtanúi voltak, ahogy Ferrari pilótája, Michael Schumacher maga mögé utasította a mezőnyt.