Forma1-Live.hu

Schumacher és Mansell is elbukott – video

A Forma-1 történelmében két alkalommal is október 26-án dőlt el a világbajnoki cím sorsa. 1997-ben Jacque Villeneuve tudott felülkerekedni Michael Schumacheren, míg 1986-ban Alain Prostnak sikerült legyőznie a két Williams-Honda pilótát, Nigel Mansellt és Nelson Piquet-t.

1997:
A szezonzáró verseny az európai nagydíj volt, amely előtt ismét Michael Schumacher egy ponttal vezetett a világbajnokságban, ezúttal Jacques Villeneuve előtt.

Heinz-Harald Frentzennel együtt hárman pontosan azonos időt autóztak az időmérő edzésen, Villeneuve érte el előbb az eredményt így ő indult az élről.

1 Canada Jacques Villeneuve Williams-Renault 1:21.072
2 Germany Michael Schumacher Ferrari 1:21.072 +0.000
3 Germany Heinz-Harald Frentzen Williams-Renault 1:21.072 +0.000

Az első kanyarban azonban már Schumacher állt az élen, majd a 48. körben Villeneuve megpróbálta megelőzni a Dry Sack kanyarban. Ekkor Schumacher védeni akarta a szöget és ráhúzta az autót. Villenuve előnyösebb pozícióban volt már ekkor és a német jobb első kerekével nekiment a Williams oldalának. Ennek következtében Michael Schumacher a kavicságyba sodródott és kiesett.

Villeneuve folytatni tudta a versenyt, és a harmadikként ért célba, ezzel világbajnok lett.

1986:
Az évadzáró futamot Ausztráliában, Adelaide városban rendezték meg, a verseny előtt még három versenyző harcolt a bajnoki címért, Alain Prost a McLarennel, a két csapattárs Nigel Mansell és Nelson Piquet, a Williams-Honda színeiben.
Mansell szerezte meg a pole-pozíciót, Nelson Piquet, Ayrton Senna és Alain Prost előtt. Rosszul rajtolt így ezt az előnyét elvesztette. A 82 körös verseny kezdeti szakaszában átvette a vezetést a finn Keke Rosberg és azt egészen a 63. körig tartotta, amikor defektet kapott. Piquet került az élre, mögötte Nigel Mansell, azonban a brit pilóta is bal-hátsó durrdefektet kapott és feladni kényszerült a megmérettetést.

A hajrában Alain Prost meg tudta előzni Nelson Piquet-t és ezzel megnyerte a futamot. Az Ausztrál futam győzelmével Prost összetettben 72 ponttal világbajnok lett, a második Nigel Mansell 70, a harmadik Nelson Piquet 69 egységgel.

1947:
Ian Hugh Gordon Ashley, brit autóversenyző Wuppertal városban született, Németországban.
Forma-1-es pályafutása során a Token, a Williams, a BRM és a Hesketh csapatok autóival is versenyzett.
1974-ben debütált, a Német Nagydíjon a Williams csapat színeiben és karrierje során összesen 11 versenyen nevezett de csak 4-en indult el.  Egy szabadedzés során, a Kanadai Nagydíjon 1977-ben balesetet szenvedett, megpördült autójával és átszakítva a korlátot, a közvetítő állásba csapódott. Ezután nem versenyzett már a királyi kategóriában.