Forma1-Live.hu

Dupla pontozás – érvek, ellenérvek

A dupla pontozás az utolsó versenyeken nem mai keletű próbálkozás Bernie Ecclestone részéről. A brit üzletember az utolsó 3 futamon akarja bevezetni a kétszeres pontszámítást, mely szerint minden elért, normál esetben járó pontot megdupláznának, ezzel az utolsó 3 nagydíjon kiélezve a világbajnoki címért folyó versenyt.

Egy bizonyos Abu Dhabiban, az utolsó versenyen ez életbe lép és ahogy mondta: “Senki sem tudja ezt megvétózni”.

Szerdán a csapatok vezetői, Jean Todt és Bernie Eccleston találkoznak Genfben, hogy megvitassák a kérdést, de a brit nem fog engedni, maximum a dupla pontos futamok számát vitatják meg, de egy biztos hogy lesz.
A német Autoweeknek elmondta, hogy „Az biztos, hogy meg fog valósulni. Senki sem tudja ezt megvétózni, hiszen már áldását adta rá a Formula One Commission és a Motorsport Világtanács is”.

A csapatok és a versenyzők nagy része ezzel nem ért egyet, hiszen, ha valaki az utolsó versenyen gyengébben teljesít, azzal a ponttáblázatban is nagyot zuhanhat.
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint ez egy nagyon kétélű dolog és akár tönkreteheti egy csapat egész éves munkáját:
„Ez egy olyan dolog, ami vagy hasznodra válik, vagy ellened fog dolgozni. Helyes, hogy bizonyos futamnak ekkora jelentősége lesz? Vajon jót fog tenni az, ha alábecsüljük majd az egész szezonban elért, megvalósított munkánkat emiatt? Szerintem pont ezt akarják és ezt alaposan át kellene gondolni.”

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója és a biztonságért felelős vezetője vegyes érzésekkel ugyan, de megérti miért lenne jó ez a változás.
„Értem, miért lenne fontos ez a szabály. A bajnokság egészen a végéig nyitott maradna és nem fog eldőlni pár futammal a vége előtt a bajnoki cím. Ugyanakkor nehezen feldolgozható lesz egy versenyzőnek, aki egész évben keményen dolgozva egy 49 pontos előnyt szerzett a többiekkel szemben és az utolsó versenyen elbukja a vb címet.”

Vettel és több pilóta szerint a dupla pontrendszer tönkre teheti egy-egy versenyző egész éves teljesítményét, hiszen akár saját, akár más hibájából kiesik a versenyből az utolsó nagydíjon és elbukhatja a címet.