Forma1-Live.hu

Az első előszezoni teszt elkezdődött Jerezben

Az első, négy napos előszezoni teszt kezdetét vette, a spanyolországi Jerez de la Frontera-ban. Amely nem zárult eseménytelenül és szinte minden csapatnak adódtak problémáik rögtön az elején.

Mielőtt az első versenyautókkal a pályára gurultak volna a versenyzők, előtte néhány csapat még adós volt autójának bemutatásával. Elsőként a Mercedes leplezte le, új W05-ös modelljét, majd a címvédő Red Bull is elkápráztatta a közönséget, az RB10-essel. Utánuk a Force India VMJ07-es teljesen új tervezésű konstrukcióját is megnézhették a látogatók és a kíváncsi fotósok is.

9 órakor zöldre váltott a bokszutca jelzőfénye és megkezdődött a 2014-es szezon első felkészülési tesztje. Legelőször a Mercedes pilótája Lewis Hamilton gurult a pályára, az új Mercedes W05-el és ő futotta meg az első mért kört is. Azonban egy technikai hiba miatt kicsivel 1 óra előtt a gumifalnak csapódott, így számára véget ért a nap, amit összességében jónak, tanulságosnak értékelt, hiszen a második legjobb köridőt sikerült futnia.

A Ferrarihoz visszatért Kimi Räikkönen ismét megcsillogtatta tehetségét az új F14-T volánja mögött és megfutotta a nap leggyorsabb köridejét, 1:27.104-al. Viszont neki sem indult túl fényesen a nap, mivel az első körében, néhány megtett kanyar után a versenymérnökei arra szólították fel, hogy állítsa le autóját, aminek a finn eleget tett és azt visszavontatták a bokszba.
Végül sikerült a Ferrarit formába hozni és a jégember 31 kört autózhatott a pályán.

A címvédő csapat és Sebastian Vettel számára sem kezdődött jól a nap, miután észrevették, hogy az autó hátsó felfüggesztését fordítva, rosszul szerelték be, ezért az egészet szét kellett szedniük, majd újból, ezúttal jól összerakniuk. Így csak a késő délutáni órákban tudott a világbajnok pilóta 3 installációs kört megtenni, mért körre nem volt idejük.

A Williams istálló is csak a délután folyamán engedte a pályára a finn, Valtteri Bottast, aki mindösszesen 7 kör megtétele után a harmadik legjobb időt hozta a csapatnak.

A mai napon egy Forma-1-es debütálásnak is szemtanúi lehettünk, hiszen Marcus Ercsson először körözhetett hivatalosan, a Caterham csapat színeiben, ami elég rövidre sikeredett, mivel csak késő délután tudták az autót pályára küldeni.

Sergio Pérez is kipróbálhatta új csapat autóját, a Force India VJM07-et, 11 kör alatt egy negyedik helyre elegendő időt autózott, viszont neki is adódtak gondjai az új motorral.

Jenson Button autójával, a McLaren MP4-29-el, nem gurulhatott ki az aszfaltra, mert műszaki problémák adódtak a versenygéppel. Így a McLarennek még az első adatokra várnia kell.

Meglepő módon Toro Rosso-nak és a Saubernek nem adódtak olyan volumenű problémái a teszten, mint vetélytársaiknak, így a Toro Rosso pilótája Jean-Éric Vergne az ötödik, a Sauber C-33-at vezető Esteban Gutierez pedig a hatodik helyen végzett.

A mai eredmények a következőek:

Kimi Räikkönen Ferrari 1:27’104s +0.0s 31 kör
Lewis Hamilton Mercedes 1:27’820s +0.716s 18 kör
Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:30’082 +2.978s 7 kör
Sergio Perez Force India-Mercedes 1:33’161 +6.057s 11 kör
Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault 1:36’530 +9.426s 15 kör
Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:42’257 +15.153s 7 kör
Sebastian Vettel Red Bull – Renault mért kör nélkül 3 kör
Marcus Ericsson Caterham – Renault mért kör nélkül 1 kör
Mercedes AMG