Forma1-Live.hu

Az új Mercedes trombita

A szerdai második tesztnapon Nico Rosberg gurul pályára az új Mercedes fejlesztéssel. A felettébb nevetséges kinézetű, trombitához hasonlító, kipufogónak az lenne a feladata, hogy az új V6-os turbó motor hangját erősítse fel ezzel még élvezetesebbé téve a futamokat.

Ez a trombita végű kipufogó nem túl szép látvány, bár annál egyszerűbb megoldás a gyári csapattól.
A Forma-1-rajongók az új turbó motorok hangját nagyon halknak találták, az elmúlt években megszokott szívókhoz képest és többen nem tetszésüket fejezték ki emiatt. Minden alakulat, a Nemzetközi Autómobil Szövetséggel (FIA) karöltve, törekszik orvosolni a problémát és íme az első eredmény a Mercedestől, mely Nico Rosberg versenygépén “díszeleg”.

Ez a megoldás, amellett, hogy nem túl tetszetős, több szempontból is negatív hatással lehet az autó teljesítményére.
Aerodinamikai szempontból a lehető legrosszabb helyen van, hiszen akadályozza a hátsó szárny alatti és a diffúzor felé haladó levegő útját. Továbbá a kialakítása sem a legjobb megoldás, a cső formája ugyanis befolyásolhatja a kipufogó gáz áramlását, ami a motor teljesítményére lehet hatással.

Nem kell azonban még megijedni, mivel a Mercedes és a csapatok részéről is ez az első prototípus és még az FIA sem hagyta jóvá.

Jake Humphrey/Twitter/‏@mrjakehumphrey