Forma1-Live.hu

Bonyolódik a gumiszabály

A 2016-os szezonra megváltoznak a gumiszabályok. Szabadabb lesz a gumiválasztás a csapatok számára.

Eddig minden nagydíjra a Pirelli 4 keverékből kettőt kiválasztott, amit el kellett használni a futamon. Mostantól 5 keverékből 3-at visznek magukkal, amiből a csapatok választják ki, melyik kettőt akarják felhasználni a futamon.

Az FIA hivatalosan is kiadta a szabályváltozást, ami annyit tesz, hogy a 13 szett abroncsból 10-et a csapatoknak kell kiválasztaniuk, amit már jócskán a nagydíjhétvégék előtt le kell adniuk, az európai helyszíneken 8, az Európán kívül eső helyszínekre pedig 14 héttel korábban.

Ez azért jócskán megnehezíti a csapatok helyzetét, ugyanis a szezonnyitó Ausztrál nagydíjra már december 17-ig le kell adni, mivel szeretnének versenyezni, úgy, hogy egyetlen 2016-os teszten sem vettek még részt.

Ehhez kapcsolódik még, hogy minden csapatnak 1 hete lesz eldönteni, melyik keverékeket akarja felhasználni, ugyanis a Pirelli 1 héttel a határidő előtt mondja meg, melyik 3 keverékből válogathatnak. Valamint ekkor fogják megnevezni azt a 3 szettet is, amiről nem a csapatok döntenek, a 2 eltérő keverékűt, amit a futamon kötelesek felhasználni, valamint a Q3-ra tartalékolt keverékszettet, ami minden esetben a leglágyabb lesz.

Hozzátartozik még az is, hogy az idei hibából, amit a Williamsnél követtek el, miszerint Bottasnak 2 eltérő keveréket tettek fel, a későbbiekben szabályozzak. Ha ilyen történik, 3 kör elteltével vissza kell térni a boxba, és korrigálni a hibát.

www.gumiwebshop.hu