Forma1-Live.hu

Räikkönen megúszta

Többek szerint Kimi Räikkönen büntetést érdemelt volna a Brit nagydíjon okozott balesete miatt.

A finn világbajnok pilóta nagyot hibázott, amikor a bukótérből nagy sebességgel tért vissza a pályára. A bukótér és a pálya közötti szintkülönbség megdobta autóját és az irányíthatatlanul a szalagkorlátba csapódott. Räikkönen kisebb sérüléssel megúszta a 47g-s becsapódást. Az eset után Niki Lauda és Eddie Jordan is úgy nyilatkozott, hogy a jégember felelőtlen volt és nem lett volna szabad akkora sebességgel visszatérnie a pályára.

A Mclaren egykori szakembere Jo Rmairez és az NBC riportere szerint is büntetést érdemelt volna, hiszen nemcsak magát, hanem versenytársait is veszélybe sodorta. Nem értik Charlie Whiting döntését és szerintük Räikkönent csak hírneve mentette meg az egy futamos eltiltástól.
Az FIA azonban nem büntette meg a finnt. A szabályok értelmében ha egy versenyző elhagyja a pályát, csak úgy térhet vissza, ha az biztonságos és nem tesz szert előnyre. Akárhogy is vizsgáljuk az esetet, Räikkönen elkerülhette volna a balesetet, ha jelentős mértékben lelassít és úgy megy vissza az aszfaltcsíkra. Az FIA is ezen a véleményen van, ám azzal érveltek, hogy minden másik pilóta ugyanígy tett volna, ezért nem osztottak ki büntetést.

Räikkönen az autók biztonsági fejlesztéseinek köszönheti, hogy a baleset során nem sérült meg komolyabban.