Forma1-Live.hu

Ezekért nem kedvelik Vettelt?

Az utóbbi időkben Sebastian Vettelt folyamatos füttykoncert fogadja a dobogó alatt.

A sorozatos kifütyülést követően a német sajtó utánajárt, hogy mi lehet az oka annak, hogy ennyire nem kedvelik a német bajnokot. A Focus utánajárt, és öt pontban összeszedte, hogy mik lehetnek a magyarázatok a Forma1 rajongóinak reakciójára.

1. Irigység a győzelmi gépezetre

Vettel,a nem túl kedvelt bajnok: 26 évesen már 33 nagydíjgyőzelme van, háromszoros bajnok, és úton van a negyedikhez. „Perfekcionista”, és megszállottan dolgozik a sikerért, sohasem enged ebből. „Ez frusztráló a konkurencia számár”- jegyzi meg a lap. „Az ellenfelei kétségbeesnek a heppenheimi dominanciája miatt, mely a Michael Schumacher-korszakra emlékeztet.” A dominanciának tudható be az is, hogy Vettel számlájára írják az unalmas Forma-1-et. Az olyan kijelentése sem örvend nagy népszerűségnek, amikor azt mondja: „Az ellenfeleink a töküket lógatják a medence mellett, miközben mi keményen dolgozunk”. Ezt is viccnek szánta, csak nem mindenkinek úgy jön le.

2. Vettel csapata, a Red Bull

A Red Bull 2005 óta van a Forma-1-ben, és már 2010-ben címet nyertek – igaz, az alapokat az egykori Jaguar adta. A siker gyorsan jött, és ragaszkodnak hozzá, de „a rajongók szeretik a tradíciót”. Ezen a ponton gyenge a csapat. A Ferrari 1950 óta indul a Forma-1-ben, míg a második legidősebb csapat, a McLaren 1966-ban lépett be. A Red Bull ezeket a tradicionális istállókat győzi le folyamatosan, miközben a háttérből Dietrich Mateschitz pumpálja bele a pénzt, azaz a szponzoroknál sem kell kopogtatni. Az egész csak egy üzleti vállalkozás, melynek nem szívügye az F1? Adrian Newey rakja az űrhajókat Vettel alá, és sokak szerint a német csak ezért sikeres.

3. Vettel az egoista, aki ellentmond a csapatutasításnak is

„Vettel jéghideg a versenypályán. Ott nem ismer barátságot. Akkor sem, ha a csapattársáról van szó”- írja a Focus. Vettel maláj lépése sokaknak végleg betett, és elfordultak tőle. Ráadásul a futam után még azt mondta, nem értette a rádióüzentet, majd bevallotta, tisztában volt a Multi21-gyel, de nem érdekelte az utasítás. Tehát még hazudott is? „A Forma-1-ben alulmaradsz, ha nem vagy egoista”- mondta Vettel még évekkel ezelőtt.

4. Magánélet, csillogás nélkül

Ellentétben Hamiltonnal és Alonsóval, Vettel magánéletéről nagyon keveset lehet tudni. 9 éve van együtt a barátnőjével, a 25 éves Hanna Spraterrel. Miközben Hamilton korábbi barátnőjének ajánl egy győzelmet, Alonso pedig rendszeresen viszi el a paddockba Dasha Kapustinát, Vettel kedvese nagyon ritkán bukkan fel. A háromszoros bajnok rendre tereli a magánéletére vonatkozó kérdéseket, és nincs jelen a közösségi médiában sem. Időről-időre változtat a haján, amivel nehezen jut dűlőre. Ha erről kérdezik, visszavág, vagy letereli a dolgot. Ez a megfoghatatlan magánélet és „elzárkózás” sokak szemében fokozza az unszimpátiát.

5. Kinyújtott mutatóujj

Ettől másznak falra a legtöbben. (A lap azt említi ötödik okként, hogy Vettel győzelmei alatt a német himnusz szól, de a versenyző Svájcban él, és ebből fakadóan nem igazi „hazafi”. Ezt hagyjuk meg a németeknek.) Vettel gesztusa a védjegyévé vált, és a Red Bull régóta forgalmaz óriási kinyújtott mutatóujjakat, melyekkel a rajongók csápolhatnak. Button sincs oda a mozdulatért, mely rajta kívül még nagyon sokakat irritál. Ráadásul a címvédő mutatóujjához rendre társul egy-egy grimasz is, a sorozatos pole-ok és győzelmek miatt pedig rendszeres jelenség a pitben és a dobogón. Lehet, ha elfelejtené ezt a mozdulatot, akkor fele olyan erős lenne a füttykoncert? „Yes baby, that’s what I am talking about.”

 

(fotó: GETTY IMAGES)