Forma1-Live.hu

Hamilton világbajnok

A kaotikus időmérő után, amit ottani idő szerint vasárnap délelőtt sikerült megrendezni, a Q3 elmaradásával, a futam már zökkenőmentesen zajlott.

Lewis Hamilton már a rajtnál megelőzte csapattársát, aki azonban kivezette őt a pályáról, és rögtön az első kanyar után az 5. helyre esett vissza. A 2 Ferrarinal jól sikerült a rajt, Vettel a 7., Räikkönen a 10. helyen találta magát. Alonso és Bottas összeértek az első kanyarban, gy rögtön az első kör után Grosjean, Rossi, Alonos és Bottas a boxba kényszerültek, utóbbinak feltették a száraz pályás gumit, ám hamar beigazolódott, hogy rossz választás volt, gy néhány körrel később vissza is hívták a finnt átmeneti esőgumikért.

A 6. körben levő VSC utáni újraindításnál az akkor már 4. helyen autózó Rosberg megelőzte Ricciardot, és üldözni kezdte Hamiltont. Räikkönennek a Toro Rossokkal gyűlt meg a baja, miközben az anyacsapat pilótája, Ricciardo nem tétovázott, Rosberg után egyből Hamiltont is megelőzte, és átvette a vezetést a 15. körben.

Ekkor Hamiltont a boxba hívták, ahol száraz pályás gumit kapott, majd utána sorra a többiek is, azonban feltűnően jobban alkalmazkodott a változó körülményekhez a Mercedes, mint a többi autó. Räikkönen a kavicságyban kötött ki, ahol falnak is ütközött, majd néhány kör elteltével kiderült, hogy az autója is sérült, így számára véget ért a verseny.

A 27. körben ismét Hamilton uralta a mezőnyt, azonban Ericcson balesetével előnye odalett. Az újraindítást követően Vettel előzött, majd Ricciardo ellen Hülkenberg is próbálkozott, azonban összeértek, Hülkenberg jobb első felfüggesztése eltört, azonnal VSC-t alkalmaztak.

A VSC alatt többen kimentek kerékcserére, köztük Rosberg is, aki így a 4. helyre jött vissza. Hamilton kinn maradt, azonban a 43. körben Kvyat vágta falhoz a Red Bullt, újra SC-t kellett beküldeni. Hamilton kapott az alkalmon, kiment a boxba, és a 2. helyre jött vissza csapattársa mögé.

Az újraindítást követően 10 kör volt hátra a versenyből, Vettel előzött elsőnek, így Rosberg, Hamilton, Vettel sorrend alakult ki az élen.Azonban a 49. körben Rosberg hibázott, megcsúszott, Hamilton pedig köszönte szépen, meg is előzte.

Végül az első 3 sorrendje már nem változott, habár az utolsó 2 körben Vettel utolérte Rosberget, megelőzni már nem tudta. Hamilton ezzel a befutóval megszerezte 3. világbajnoki címét.

A 2 McLaren sem szerepelt rosszul, a futam felénél Button 5., Alonso 6. helyen tanyázott. Azonban a hajrában Alonso motorereje elment, és habár azt mondta, amíg pontszerző helyen van kinn marad, az utolsó kanyarokban veszítette el 10. helyét. Button 7-ként ért célba.

Lap 56

 

www.sportal.com.au , formula.hu