Forma1-Live.hu

Két ok, ami miatt büntették a csapatutasítást

A Ferrari két alkalommal is utasította Rubens Barrichellot, hogy engedje el csapattársát, Michael Schumachert az Osztrák nagydíjon, két egymást követő évben.

Először 2001-ben Barrichello a célegyenesben pár méterrel a célvonal előtt engedte el az akkor harmadik helyen autózó Schumachert, hogy több pontot szerezzen.

Majd egy évvel később, 2002-ben megismétlődött az eset, akkor viszont a futamgyőzelem volt a tét.
Az eset után Michael Schumacher értetlenül állt és csapattársát állította fel a dobogó legfelsőbb fokára.

Nagy felháborodást váltott ki az elengedés, amiért a Ferrarit 1 millió dollár megfizetésére büntették és 2003-tól hosszú évekig betiltották a csapatutasításokat.

Csaknem 10 évvel később kaptunk magyarázatot arra, hogy miért is történhetett mindez, ami nemcsak a rajongókból, hanem a Forma-1-vezetőségéből is nagy felháborodást váltott ki.

A brazil ádáz csatában tartotta az utolsó pillanatig az elsőségét a futamon, miközben folyamatosan utasították, majd fenyegették rádión, hogy engedje el Schumachert. Barrichello így nyilatkozott az esetről:
“Nyolc környi harc volt. Az utolsó pillanatig kitartottam, hogy nem engedem el Schumachert. Ritkán tudnak felhúzni, de akkor ordítottam a rádióban. Viszont az utolsó pillanatban mondtak nekem valami nagyon durvát, aminek semmi köze nem volt a szerződésemhez. Nem mondhatom el, hogy mi volt az, de olyat mondtak, ami miatt át kellett gondolnom az egész életemet, hiszen számomra a vezetés az igazi öröm.”
Így történhetett meg, hogy olyan látványos módon, már-már tüntető jelleggel húzódott félre a német világbajnok elől.

grandprix.com