Forma1-Live.hu

Rosberg nyerte a Monacói nagydíjat

Monte Carlo utcáin száraz versenyre számíthatott a mezőny, annak ellenére, hogy esőt jósoltak. A 61. Monacói futamon a rajtrács éléről a két Mercedes, Nico Rosberg, Lewis Hamilton sorrendben, rajtolhatott el, mögöttük, Daniel Riccardo és Sebastian Vettel a Red Bullal.

Változás történt a rajtrácson, ugyanis Jules Bianchi autójában váltót kellett cserélni, így 5 rajthelyes büntetést kapott és a 21. helyről várhatta a futamot. A felvezető körben Pastor Maldonado nem tudott elindulni és a futamot is kihagyta a venezuelai.

Daniel Riccardo nagyon rosszul kapta el a rajtot és nemcsak csapattársa, hanem a hatodik helyről remekül rajtoló Kimi Räikkönen is megelőzte. Az első kanyar után, Rosberg, Hamilton, Vettel, Räikkönen és Riccardo volt az első öt sorrendje.

A Mirabeau kanyarban, rögtön az első körben Sergio Perez akadt össze Jenson Buttonnal és a Force India keresztbe fordult és a szalagkorlátnak csapódott. Bejött a safety car, megtörténtek az első kerékcserék.
Az újraindítást követően Sebastian Vettel autójából elment az erő és sorban lehagyták őt. Az ötödik körben Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Riccardo, és Alonso volt a sorrend, Vettel kijött a bokszba. Sikerült életet lehelni az RB-10-esbe, de a 8. körben végleg kihívták a bokszba.

Daniel Kvjat, a Toro Rossoval, a 12. körben kiállni kényszerült.
Remek előzéseket láthatunk a Loews kanyarban, Adrian Sutil jó ütemben szurta be a Saubert, Marcus Ericsson Caterhamje mellé. Folyamatosan javítja a helyeket a német pilóta, szinte mérnöki pontosságú előzéseket hajtott végre.

A 16. körben az élen változatlan volt a sorrend, Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Riccardo, Alonso. Eddig kiesett versenyzők: Pastor Maldonado, Sergio Perez, Sebastian Vettel és Daniil Kvjat.

A 21.körben az élen elhúzott két Mercedes pilóta 1 másodperces különbséggel autózott egy más mögött, majd Räikkönen követte őket, aki egyre inkább kezd magára találni és 3 másodperccel mögött jött csak Riccardo és Alonso.
A 24. körben elkezdtek kopni a gumik, elsősorban az élen autózó kettősnek. Elkezdték a lekörözéseket, az első áldozatok Romain Gorsjean, majd Marcus Ericsson voltak.

Adrian Sutil az alagút utáni sikán előtt a bal oldali falnak vágta az autót, rommá törte a Saubert. Safety Car ismét szerephez jutott. Csaknem mindenki kereket cserélt és a bokszban Jean Eric Vergne majdnem összement Kevin Magnussennel, valószínű ezt is vizsgálni fogják.

A harmincadik körben kiment a biztonsági autó a sorrend megváltozott, mivel nem mindenki jött ki kereket cserélni, a pontszerző helyeken: Rosberg, Hamilton, Riccardo, Alonso, Massa, Magnussen, Vergne, Hülkenberg, Button, Bottas.

Jean-Eric Vergne bokszutca áthajtásos büntetést kapott, amiért a biztonsági autós fázisban a kerékcserét követően ráengedték Magnussenre, és majdnem baleset lett a vége, amelyet a 38. körben töltött le. Ezzel 5 rajthelyet vesztett.

Rosbergnek gondjai voltak a fogyasztással, túl hosszan hagyta egy sebességben az autót, ezáltal nőtt a fogyasztása. Vergne lekoccolta Bianchit a Grand Hotelnél lévő hajtű kanyarba, letörött az első szárnyából egy darab. Jean-Eric Vergne autójában a motor felmondta a szolgálatot az 53. körben, jó helyen épp a bokszutca előtt. A Toro Rosso csapat versenyének vége lett.

Valtteri Bottas Williamse, az 58. körben, a Loews kanyar kijáratában elfüstölt, akárcsak Vergne Toro Rossoja, lendült a sárga zászló. Az autót hamar kiemelték a pályáról, így nem volt szükség a biztonsági autóra.

Jules Bianchi a 11. helyen autózott, 19 körrel a vége előtt, meglehet neki az első pont…?

Esteban Gutierrez a Rascasse kanyart elmérte és a jobb hátsó kerekével a szalagkorlátnak ment, megpördült és defektet kapott, versenyének vége lett a 62. körben.
Bianchi a 10. helyen autózott, pontszerző helyen a francia. De az 5 másodperces büntetést újból le kell töltenie, amiért azt először a biztonsági autós fázisban töltött el, ami az szabályellenes.

Hamilton bal szemére panaszkodott, a szálló por miatt nem látott rendesen, így elkezdett lassulni és lemaradni Rosbergről. Riccardo hat körrel a vége előtt nagyon gyorsan közelített Hamiltonra, 1.7 másodperc volt a különbség.

A 74. körben Kimi Räikkönen és Kevin Magnussen összeakadt a hajtűkanyarban, vizsgálni fogják az esetet, melynek következtében a finnek kereket kellett cserélnie. Ezzel Bianchi a 8. helyre ugrott fel!

Ismét Mercedes 1-2, idén ötödször. Rosberg második futamgyőzelmével visszavette a vezetést a világbajnoki pontversenyben. Bianchi 9. helyével 2 pontot szerzett, ezzel a Marussia első világbajnoki pontjait szerezte!

Világbajnokság jelenlegi állása a Monacói nagydíj után.

A Monacói nagydíj végeredménye:

1.Nico RosbergMercedesGYŐZTES
2.Lewis HamiltonMercedes
3.Daniel RiccardoRed Bull – Renault
4.Fernando AlonsoFerrari
5.Nico HülkenbergForce India – Mercedes
6.Jenson ButtonMcLaren – Mercedes+1 kör
7.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1 kör
8.Romain GrosjeanLotus – Renault+1 kör
9.Jules BianchiMarussia – Ferrari+1 kör
10.Kevin MagnussenMcLaren – Mercedes+1 kör
11.Marcus EricssonCaterham – Renault+1 kör
12.Kimi RäikkönenFerrari+1 kör
13.Kamui KobayashiCaterham – Renault+2 kör
14.Max ChiltonMarussia – Ferrari+2 kör

Kiesők:

Pastor MaldonadoLotus – Renault0 kör
Sergio PerezForce India – Mercedes1 kör
Sebastian VettelRed Bull – Renault7 kör
Daniil KvyatToro Rosso – Renault12 kör
Adrian SutilSauber – Ferrari27 kör
Jean Eric VergneToro Rosso – Renault53 kör
Valtteri BottasWilliams – Mercedes59 kör
Esteban GutierrezSauber – Ferrari62 kör
hird