Forma1-Live.hu

Sam Michael: Jövőre kiszámíthatatlan évünk lesz

A McLaren istálló sportigazgatója szerint 2014- ben nagyon fontos lesz az autók fejlesztési üteme.

Sam Michael úgy gondolja, hogy mivel átalakulnak az autók kinézete, és ezáltal az aerodinamika is, így különös figyelmet kell fordítani a mérnökökre is.

„Ha ilyen jelentős változásokkal kell szembenézned, sokkal nagyobb játéktered van, mint korábban. Egy már nagyon jól ismert terméken sosem változtatnánk ekkorát: legfeljebb egy kicsit lefaragnánk a súlyból itt, egy kis helyet nyernénk ott, másként rendeznénk el a dolgokat, és ennyi. 2014-ben viszont mindent kidobhatunk az ablakon. Jövőre két lehetőséged lesz: vagy nagyon keményen nyomod, és nem leszel elég megbízható, vagy túl nehéz lesz az autód, amiből próbálsz faragni. Minden a kockázat és a haszon egyensúlyán múlik, de mindkét dolog időt igényel. Elég nehéz elképzelni, hogy valaki azonnal minden téren beletrafál. Hogy mindez felkavarja-e az állóvizet? Talán. Biztosra veszem, hogy lesznek olyan eredmények, amelyek ma nem fordulhatnának elő”- kezdte az ausztrál szakember.

„Nem becsüljük alá az aerodinamikai változásokat, viszont a sajtóban talán nagyobb figyelem övezi a hajtásláncot, mivel az mechanikai szempontból nagyon eltér majd attól, amihez hozzászoktunk. A külső változásokkal mindenki tisztában lehet: keskenyebb első szárny, a hátsó szárny alsó eleme eltűnik, teljesen megváltozik a hűtés rendszere a turbó miatt, alacsonyabb lesz a karosszéria. Szóval elég sok alapvető változás lesz a karosszérián is. Mindenki igyekszik megérteni, miként változnak a légáramlatok az új szabályokkal, valamint hogy miként lehetne ebből a lehető legtöbbet kihozni az első futam előtt. A megszokotthoz képest jóval komolyabb fejlődés várható az új szabályok miatt, ezért úgy vélem, jövőre rendkívül fontos lesz, hogy minél nagyobb leszorítőerőre tegyünk szert. Ráadásul a kipufogó elhelyezése miatt elveszítjük a kipufogógázok hatását is, tehát igen sok teendőnk van még”- mondta Michael az ESPN F1-nek.