Forma1-Live.hu

Sebastian Vettel rajtol holnap az első kockáról

Sebastian Vettel pole pozicio

Megszakadt a Mercedes négy nagydíjon át tartó fölénye az időmérőn, mivel Sebastian Vettel a montreali esős kvalifikáción  megszerezte a pole pozíciót Lewis Hamilton előtt. A harmadik helyre a finn Valtteri Bottas hozta be a Williamst.

Az időmérő előtti percekben elerendt ismét az eső. A körülmények nem tették lehetővé hogy szuperlágy gumikkal gyors kört fussanak, így már a felvezető kör végén mindenki visszatért a bokszba, hogy intermediate abroncsokért.

A pilóták folyamatosan változó időjárási és pályaviszonyok miatt mind a 20 percet körözéssel töltötték. A legjobb köridőt végül Sebastian Vettel vezette, érdekes viszont, hogy a kiesők között Paul di Resta és Romain Grosjean is szerepel.

Di Resta és Grosjean kiesése többek között annak is volt betudható, hogy utolsó körüket a leintés előtti pillanatokra hagyták, amikor az eső jobban rákezdett. A Q2 így még rosszabb körülmények között vette kezdetét.

A második szakasz is mozgalmasan telt. Két perccel a leintés előtt a Red Bullok álltak az élen, amikor Felipe Massa kicsúszott és előkerültek a piros zászlók. Massa a 3-as kanyar előtti féktávon hajtott rá a fehér vonalra, megcsúszott, és a falba csapódott, így Monaco után itt is kárt tett a Ferrari bal oldalában. A brazil mérgesen szállt ki az autóból, csak a 16. pozíció jutott neki.

Az újraindításkor éppen maradt még idő egy gyorskör teljesítésére, így a mezőny összesűrűsödött a bokszkijárat előtt. A nagy tolongásban azonban egyesek, mint például Jenson Button már nem érték el a célvonalat a kockás zászló előkerüléséig. A legjobb időt ekkor Lewis Hamilton futotta, míg a kiesők között Hülkenberg, Pérez, Maldonado, Button, Gutiérrez és Massa végzett.

A legjobb tízbe így néhány meglepetésember is került, hiszen a két Toro Rosso, és a Williamsszel első alkalommal Valtteri Bottas is képviseltethette magát az utolsó szakaszban.

A körülmények a Q3-ra sem javultak jelentősen, így a pole pozícióról is az intereken futott körök döntöttek. Már az első menetet követően Sebastian Vettel ugrott az élre, akit Lewis Hamilton követett, míg mögéjük egy kiváló körrel Bottas hozta be a Williamst. A következő percekben különösen a pálya utolsó szakaszán romlottak a körülmények, így a sikánt csak keveseknek sikerült szabályosan és gyorsan bevenni. Ezen múlhatott Hamilton első helye is, aki utolsó próbálkozásában ott csúszott meg, így nem tudta megakadályozni, hogy a Red Bull Vettel révén megszakítsa a Mercedes szombati dominanciáját. Bottas szintén képes volt megtartani a harmadik helyet, így holnap közvetlenül az élmezőnyből várhatja a futam rajtját. A 4. pozíciót a másik Ezüstnyíllal Rosberg szerezte meg, a harmadik sorban pedig Webber és Alonso foglalhatnak majd helyet. Mögöttük Vergne, Sutil, Räikkönen és Ricciardo egészítik ki az első tízest.