Forma1-Live.hu

Sokat bukott a McLaren

Talán senkinek nem okoz meglepetést, hogy a McLaren-nek a kezdeti “nagy” profitból semmi nem maradt.

A 2013-as évet 19 millió dolláros profittal zárták, ennek ellenére viszont a 2014-es szezont már 25 millió dolláros veszteséggel sikerült lezárniuk. Hogy ennek mi lehet az oka?

Több is van!

Először is a csapat számára 15 millió dollárba került az, hogy Martin Whitmarsht “menesztették”. Ő volt a csapat első embere, egészen addig, amíg Ron Dennis vissza nem tért. Utána ugyan megtartották, de fontosabb szerepet már nem töltött be a csapatnál, így távozott.

A második oka a veszteségnek, hogy 54 millió dollárt kellett fizetnie a McLarennek azért, mert a tavalyi év végén elhagyta a Mercedest, és a Honda erőforrásaira váltott.

A harmadik pedig, ahogy Jonathan Neale ügyvezető igazgató elmondta, a bevételek jelentősen visszaestek, a pénzdíjak és a szponzori támogatások miatt.

Ha mindez nem lenne elég már a McLarennek, a 2015-ös botladozásokért sem sok pénz fog jutni nekik, sem a konstruktőri helyezésért, sem pedig az esetleges további szponzoroktól. Ennek ellenére Ron Dennis bizakodó, arra számít, hogy a McLaren a 2015-ös szezont ismét pozitív mérleggel zárhatja.

www.f1technical.net