Forma1-Live.hu

Rosberg nyerte a Spanyol nagydíjat

Nico Rosberg elsőségével zárult a Spanyol nagydíj, a Mercedes német pilótája rajt-cél győzelmet aratva megszerezte idei, első futam győzelmét. A második helyen Lewis Hamilton, míg harmadikként Sebastian Vettel végzett.

A rajtnál Hamilton beragadt és Vettel meg tudta előzni, a negyedik helyről rajtoló Valtteri Bottas már nem tudott a címvédő elé kerülni.
A Ferrari német versenyzője egészen a második kerékcseréig tudta tartani a Mercedes britjét, aki eltérő,  három kiállásos taktikára váltott, és mindvégig gyors volt ahhoz, hogy a plusz egy kerékcserével is Vettel előtt maradjon.

A negyedik helyért a két finn honfitárs, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen csatázott, végül a Wiliams versenyzője meg tudta tartani a pozícióját.
Hatodik helyen zárt Felipe Massa a Williamssel, őt követte a sorban Daniel Ricciardo a Red Bullal. Roamin Grosjean értékes pontokat szerzett a Lotusnak. Carlos Sainz egy érdekes, végül nem szabálytalan előnyszerzésnek minősített elé vágással az utolsó körben jött fel a kilencedik helyre. Végül az első tíz sorát Daniil Kvyat zárta.

Az időmérőn remek teljesítményt nyújtó Toro Rossok a versenyen eléggé lassúak voltak és hamar visszaestek a mezőnyben. Az első pár körben Massa, Maldonado és Ricciardo is lehagyta őket. Amikor a másik Lotus pilóta, Romain Grosjean is ezzel próbálkozott, az egyes kanyarban nagyot hibázott és nekiment csapattársának. Pastor Maldonado autójának hátsó szárnya sérült és a venezuelai egészen a 47. körig sérült versenygéppel körözött a pályán, amikor is csapata úgy döntött nem engedik tovább versenyezni.

A hazai pályán remekül versenyző Fernando Alonsonak fékproblémái adódtak és kénytelen volt a 7. helyről feladni a versenyt. Csapattársa, Jenson Button is sokat küszködött a McLarennel.

Két versenyző is veszélyesen gyorsan állt meg a bokszban, az első eset Fernando Alonso nevéhez fűződik, aki a fékhiba miatt nem tudott időben megállni és csak szerelője reflexén múlt hogy nem lett baleset. Rosszabbul járt a Lotus szerelője, Romain Grosjean ugyanis elütötte az egyik kiállásnál.

A Spanyol nagydíj végeredménye:

1.Nico RosbergMercedesGYŐZTES25 pont
2.Lewis HamiltonMercedes+17,5 s18 pont
3.Sebastian VettelFerrari+45,3 s15 pont
4.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+59,2 s12 pont
5.Kimi RäikkönenFerrari+60,0 s10 pont
6.Felipe MassaWilliams-Mercedes+81,3 s8 pont
7.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+1 kör6 pont
8.Romain GrosjeanLotus-Mercedes+1 kör4 pont
9.Carlos SainzToro Rosso-Renault+1 kör2 pont
10.Danyiil KvjatRed Bull-Renault+1 kör1 pont
11.Max VerstappenToro Rosso-Renault+1 kör
12.Felipe NasrSauber-Ferrari+1 kör
13.Sergio PérezForce India-Mercedes+1 kör
14.Marcus EricssonSauber-Ferrari+1 kör
15.Nico HülkenbergForce India-Mercedes+1 kör
16.Jenson ButtonMcLaren-Honda+1 kör
17.Will StevensManor-Marussia-Ferrari+3 kör
18.Roberto MerhiManor-Marussia-Ferrari+4 kör
19.Pastor MaldonadoLotus-Mercedeskiesett
20.Fernando AlonsoMcLaren-Hondakiesett
hird