Forma1-Live.hu

Távozna a Honda?

Felröppentek olyan ötletek, hogy a kisebb csapatok segítése érdekébe független motorgyártókat von be az FIA a Forma 1 világába. Ennek az ötletnek azonban a jelenlegi motorgyártók nem örülnek.

Mind a Ferrari, a Renault, a Mercedes és még a Honda is inkább arra hajlanának, hogy több költségcsökkentő megoldást vezessenek be ezen problémák kiküszöbölésére.

Ezek a tárgyalások még nagyon kezdetlegesek, ettől függetlenül 3 komolyabb elképzelés van. Az első, hogy a hajtásláncok élettartamát megnöveljék, gy a 6 alkotóelemből csak 3 legyen használható, gy minden egységnek nagyjából 7 futamot kellene kibírnia. A második, hogy befagyasztanák a hajtásláncok azon elmeinek a fejlesztését, amik már elérték a megfelelő szintet. Ennek érdekébe a fejlesztéssel járó költségek máris megtérülnének. A harmadik ötlet pedig, hogy az összetett erőforrások egyes elemeit egységesítenék, vagyis hogy a hibrid rendszer 2 fő elemét, a hőenergia és a mozgási energia átalakításáért felelős MGU-H és MGU-K egységeket összevonnák, és egy egységes motorszállító lépne be.

Ez az utolsó megoldás azonban a Hondának egyáltalán nem tetszik, hiszen mint a Arai elmondta, a hibrid technológia fejlesztésének lehetősége volt az egyik fő oka annak, hogy idén visszatértek az F1-be. Ha ez az ötlet mégis megvalósulna, azt sem tartja kizártnak, hogy újból kivonulnának a Forma 1-ből, mert számukra nem lenne többé értelme itt maradni.

blog.livedoor.jp