Forma1-Live.hu

Vettel mindent vitt

A tegnapi meglepő időmérő után már mindenki gondolta, hogy nem egy átlagos, megszokott futamnak lehetünk ma szemtanúi. A Mercedeseket az ág is húzza címszó jellemezte ezen a hétvégén, hiszen a futam előtt közvetlenül Nico Rosberg autójában szoftverhiba mutatkozott, ami miatt le is állt. Végül azonban sikerült megoldani a problémát.

A rajt után az első 6 sorrendje nem változott, azonban Max Verstappennek sem ez volt a legjobb rajtja. Autója ugyanis a rajtrácson ragadt, ahonnan be kellett tolni a boxba. Végül az ő autóját is sikerült újraindítani, így körhátrányban ugyan, de nekivághatott a Szingapúri nagydíjnak.

Vettel azonnal meglépett az őt üldözőktől, és egy stabil 5 másodperces előnyt mondhatott magáénak 5 kör elteltével. Romain Grosjean beszorult Sainz mögé, így egy korai kerékcserével megpróbálták átugrani őt, ami olyan jól sikerült, hogy lendületből Fernando Alonsot is megelőzte.

Ezután azonban virtuális safety car lépett érvénybe Felipe Massa és Nico Hülkenberg ütközése miatt. A későbbi vizsgálatok során Hülkenberget hibásnak titulálták és 3 rajthelyes büntetést visz magával a Japán nagydíjra. Azonban a virtuális sc nem volt elég a sok törmelék miatt, így a futam során először láttuk bejönni a Safety Cart.

Az újraindítást követően Sebastian Vettel továbbra is uralta a mezőnyt, és megint magabiztos előnyt épített ki. A verseny felénél, hogy visszautaljunk, miszerint a Mercedest az ág is húzza, Lewis Hamilton autója megadta magát. Hirtelen a 16. pozícióba esett vissza, majd a csapattal együtt úgy döntött, inkább feladja a nagydíjat. Ezzel egy időben Felipe Massára is ez a sors várt, így ő is kiállt a boxba.

És ha nem lett volna eddig elég esemény és izgalom a futamon, ismét be kellett küldeni a SC-t, azonban most nem baleset miatt, hanem mert egy ember a pálya szélén sétált. Mire azonban összeszedte a mezőnyt, az illető már kimászott a pályáról. Ismét érdekes sorrend alakult ki, ugyanis az élmezőnybe keveredett az újonc Alexander Rossi, akinek, mint később kiderült, nem volt rádió kapcsolata a csapattal, így nem tudta, hogy visszaveheti a körét. Az újraindítás így Rossi előzgetésével indult.

Az elején beragadó Verstappen megint hatalmas versenyt futott, 8. lett végül. Az újraindítást követően hatalmas volt a tumultus a mezőny végén, így Jenson Button és Pastor Maldonado ütköztek, melynek az lett a vége, hogy Buttonnak letört az első szárnya. Ezt az esetet annyival kommentálta a csapatnak, hogy “Tudhattam volna, hogy bolond”.

A leintés előtt 1 körrel Max Verstappen fülére szóltak, hogy engedje el csapattársát Carlos Sainzt, Verstappen azonban határozottan közölte a csapattal, hogy nem. Ennek az esetnek is biztos lesz még vízhangja.

A Szingapúri nagydíjat végül Sebastian Vettel nyerte, Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen előtt.

A további sorrend: Rosberg, Bottas, Kvjat, Perez, Verstappen, Sainz, Nasr, Ericsson, Maldonado, Grosjean (ő azonban a leintés előtt kiállt a boxba, mert elfogytak a gumijai), Rossi, Stevens

Kiesők: Button, Alonso (mindkettő váltóhiba), Hamilton, Massa (mindkettő erőforrás), Hülkenberg

 

www.f1fanatic.co.uk