Forma1-Live.hu

2017-től ismét lesz tankolás?

A Forma-1 vezetői, résztvevői azon munkálkodnak, miként lehetne visszahozni a királykategória rég elvesztett varázsát. Az egyik ilyen kezdeményezés a verseny közbeni tankolás visszahozása, amelyet egy sor másik intézkedéssel együtt akarnak bevezetni 2017-től.

Az elmúlt években számos olyan szabálymódosítást vezettek be, amik unalmassá, egyhangúvá tették a sportot. Ez sajnos rajongók elvesztéséhez, némiképp üres lelátókhoz vezet. Azonban a Forma-1 résztvevői tisztában vannak azzal, hogy ezen sürgősen változtatniuk kell és az elmúlt időszakban több megbeszélést is tartottak hogy miként tudják izgalmasabbá tenni a versenyeket.

A csütörtökön megállapodás született több pontban is a Forma-1 vezetői, a nagyobb csapatok (Ferrari, McLaren, Red Bull, Williams, Force India, Mercedes), az FIA elnöke, Jean Todt és Bernie Ecclestone között.
2017-től visszatér a tankolás a királykategóriába, viszont a 100 kilogrammos üzemanyag-határ marad.
Engedélyezik a motorok magasabb fordulatszámon történő üzemelését, amitől nemcsak gyorsulhat a mezőny, hanem még hangosabbá is válhat, ami az új V6 turbó erőforrások tekintetében nem lenne utolsó. Szélesebb gumikat engedélyeznek, könnyebb kasztnit és 2017-től agresszívabb megjelenést rebesgetnek, ami a versenygépeket illeti.

Fontos változás lesz 2016-tól, hogy a csapatok maguk választhatják meg a gumikeverékeket a versenyekre. Ezzel újabb taktikai fegyvert adnak a csapatok kezébe, amivel méginkább izgalmassá tudják tenni a versenyt.

Ezen megállapodásokat még két szakaszban kell jóváhagyatni, a Világ Motor Sport Tanácsánál (WMSC), de mivel Bernie Ecclestone és Jean Todt is elfogadta a javaslatokat ez pusztán formalitás lesz.