Forma1-Live.hu

92G, csoda hogy él – újabb hír Bianchi állapotáról

Kedden délután hivatalos közleményben ismertette a Marussia, Jules Bianchi állapotát. Kiderül, hogy a Mie egyetemi kórház intenzív osztályán fekvő pilóta állapota kritikus, de stabil, nagy változás nem állt be. Az orvosok csodáról beszélnek a franciával kapcsolatban, aki mintegy 92G-nyi erőhatást élt túl. 

Hivatalos közlemény:
“Jules Bianchi családjának kérésére és a Mie egyetemi kórház dolgozóival megbeszélve csapatunk újabb tájékoztatást adhat Jules pillanatnyi állapotáról. Az elmúlt kilenc nap kimondottan nehéz volt Jules és a családja számára egyaránt. A Japán Nagydíjon elszenvedett baleset óta több orvosi kihívást is le kellett küzdeni, ám több újabb megoldatlan dolog vár a stábra, hiszen Jules diffúz axonális sérülést szenvedett a balesetkor.
Jules állapota még mindig kritikus, azonban továbbra is stabilnak mondható és az elkövetkezendő időben is a Mie egyetemi kórház intenzív osztályán fogják ápolni, Jokkaicsiban. A Bianchi családja kimondhatatlanul hálás mindazért a rengeteg jókívánságért és imáért, amit a rajongóktól, a versenyzőtársaktól és a motorsport közösségtől érkezett. Köszönik azt a sok-sok üzenetet és szeretetet, amit az Orosz Nagydíj ideje alatt kaptak.
A család legközelebb akkor szolgál hivatalos orvosi jelentéssel, ha szükségesnek látják.”

Az orvosok csodáról beszélnek Jules Bianchi kapcsán, csoda, hogy ezt a szörnyű balesetet egyáltalán túlélte a fiatal francia. Az Auto Motor und Sport német szaklap szerint, ugyanis a becsapódás pillanatában 92G-nyi erőhatás érte.

2014-től a pilótáknak kötelező a szenzoros füldugót viselniük, ami képes mérni a fejre ható erőket. Erre azért van szükség, mivel a versenyző feje szabadabban mozoghat, mint teste többi része. A HANS rendszer védi a pilóta fejét a hirtelen előrebukástól, illetve a nyakat is és ezekkel könnyítik meg a G erő eloszlását.
Jules Bianchi látható fejsérülést nem szenvedett, de a fejére ható erő 92G-nyi volt ez minden idők legmagasabb értéke a Forma-1-ben, ami belülről roncsolta agyát. Hivatalosan ezt az értéket nem közölték, nem támasztották alá, ugyanakkor nem is cáfolták. A baleset további részleteiről, adatairól még nem adtak ki információt.

Jules édesapja hosszan nyilatkozott az olasz La Gazzetta dello Sportnak a jelenlegi helyzetről, családjuk és fia állapotáról.

“A helyzet kétségbeejtő.” – kezdte nyilatkozatát Philippe Bianchi. “Amikor csak megszólal a telefon, a legrosszabbra gondolunk, hogy akár a kórházból hívhatnak, hogy Jules meghalt. Kezdetben azt mondták az első 24 óra kritikus lesz számára, aztán ebből lett 72 óra és még mindig arról kell beszélnünk, hogy Jules az életéért harcol.
Biztos vagyok benne, hogy nem adja fel, látom és hiszek benne. Élete legfontosabb időmérőjét futja. Folyamatosan beszélek hozzá és tudom, érzem, hogy hall engem. Az orvosok azt mondták, hogy Jules egy csoda és még soha senki nem élt túl egy ilyen erejű becsapódást.”

Beszélt arról is, hogy a családja számára ezen időszak nagyon kemény és ebbe a tehetetlenségbe belerokkannak. A dolgokat nehezíti, hogy a kórházban senki sem beszél angolul.

A Michael Schumacherrel történtek erőt adhatnak a családnak, ugyanakkor Philippe Bianchi most szembesülhet a másik oldallal, amit a német családja élt át az elmúlt időszakban.
“Nem mondtak róla semmit, én meg mindig kíváncsi voltam, hogy van. Értetlenül álltam az előtt, miért nem mondanak róla semmit. Most azonban már megértettem. Engem is mindenki Julesről kérdez, de nem tudok válaszolni, mivel nincsenek válaszok. Nagyon súlyos állapotban van, de stabil. Egyik nap jobban van, másnap rosszabbul és az orvosok sem mondanak semmit. Súlyos balesetet szenvedett és nem lehet megjósolni miként változik állapota. Schumachernek is hónapok kellettek, hogy a kómából felébredjen.”

A Bianchi család rendkívül meghatódott az Orosz nagydíjon történtek kapcsán, amikor a versenyzők a rajtrácson Bianchiért imádkoztak. Köszönik azt a sok szeretetet, törődést, amit az utóbbi időben kaptak.
“Biztosan tudjuk, hogy ezek a pozitív energiák segítik át Jules-t ezen a nehéz időn!”