Forma1-Live.hu

A motorfejlesztés év közben is lehetséges lesz

A Nemzetközi Automobil Szövetség beismerte, hogy a motorfejlesztésekre vonatkozó szabályokban van egy kiskapu, ami lehetővé teszi a motorgyártóknak, hogy szezon közben is fejleszthessék az erőforrásokat.

A 2015-ös szezonban a Mercedes, a Ferrari és a Renault is módosíthat az erőforrásain év közben is, viszont a Honda nem, mivel a japán gyártó idén csatlakozik a mezőnyhöz, így neki, 2015 február 28-ig véglegesíteniük kell.

A 2014-es szezon második felében a Ferrari és a Renault is lobbizott azért, hogy év közben is lehessen fejleszteni a motorokat, ebbe a Mercedes nem egyezett bele, így nem született megállapodás.
Azonban decemberben a francia és olasz gyár szakemberei egy kiskapura lettek figyelmesek a 2015-ös szabálykönyvben. Amiben nem volt konkrétan meghatározva az erőforrások véglegesítésének időpontja. Az FIA azon az állásponton volt, hogy a szezon előtt véglegesíteni kell a motorokat, de elismerték, hogy valóban nincs egyértelműen leírva, hogy meddig. És mivel ezek az előírások szabadon értelmezhetők, a jelenlegi helyzetben az a legjobb megoldás, ha elfogadja, hogy 2015-ben nincs meghatározott ideje az erőforrások fejlesztésének véglegesítésére.

Tehát a Honda kivételével minden motorgyártónak lehetősége nyílik az erőforrásaik szezon közben tökéletesítésére, fejlesztésére, mindaddig, amíg a megengedett 32 módosítható ponton belül maradnak, tehát maximum az erőforrásuk 48%-át építhetik át, és amíg az autónkénti négy, engedélyezett erőforrást fel nem használják.

hird