Forma1-Live.hu

Alonso egyre csak erősebb lesz

35 esztendősen is rendkívül harapós Fernando Alonso.

A spanyol világbajnok a mezőny korelnökeihez tartozik. Ám hiába nem kap évek óta győzelemre esélyes versenyautót, kiváló rajtjaival, és helyzetfelismerésével még mindig a legnagyobbak egyike.

Kivételes képességeit folyamatosan mutatja a nagyon gyenge McLaren-Honda csapatával is, hiába nem tud az élbolyban versenyezni. Egyesek szerin ez a heroikus küzdelem is tovább erősíti a spanyol bajnokot.

“Nagyon-nagyon sok dolgot megtanulsz egy pályafutás alatt. 15 évvel ezelőtt is gyors voltam. A versenytempómmal soha nem volt gond, de fiatalként becsúszik itt-ott néhány hiba. Kezdőként még nem teljesen tudod hogyan készülj fel egy időmérő edzésre, főleg egy versenyhétvégére. Fiatal suhancként még hajlamos vagy arra, hogy túlerőltess helyzeteket, ám az idő múlásával rájössz, hogy ez nem kifizetődő. Megtanulod, hogy hogyan kezeld a gázt, is néha bizony vissza kell venned, hogy ne törd össze magad. Megtanulod, hogy minden box kiállásnak jelentősége van, így precíznek kell lenned a csapatoddal együtt. Ahogy haladsz a pályafutásodban, úgy tisztulnak le a rajtjaid, és megtanulsz a mezőnyben helyezkedni, vigyázni magadra a startnál, úgy, hogy a lehető legtöbb pozíciót nyerd. Az Indy 500- as kirándulásnál is fontos volt az érzelem, mivel egy új/másik versenyautót vezetsz, amitől szintén tanulhatsz. Majd visszatérsz a saját csapatodhoz, a saját világodba és úgy érzed, sokkal gyorsabb, kiegyensúlyozottabb vagy. Minden versenyautótól mást tanulsz, és ahogy haladsz előre a szezonokban, egyre felkészültebb és erősebb leszel.”

Alonso idei Indy- s kiruccanása is rendkívül pozitívan sikerült. Kieséséig az élmezőnyben csatázott, és abszolút esélyes volt a győzelemre is, de a Honda erőforrás itt is cserben hagyta.

 

Fotó: Mark Thompson/Getty Images