Forma1-Live.hu

Alonso és Ferrari – pénzbüntetés!

Bebizonyosodott, hogy Fernando Alonso  illegálisan használta az állítható hátsó szárnyat a Magyar Nagydíjon.

Az FIA technikai delegátusa a versenyt követően jelezte, hogy a letöltött és kielemzett adatok azt bizonyítják, hogy Alonso három olyan alkalommal is használhatta a DRS-t, mikor nem volt egy másodpercen belül az előtte állóhoz képest.

Elméletileg a rendszer csak abban az esetben engedi aktiválni a DRS-t, mikor az időkülönbség megvan, így technikai probléma történt, amit a Ferrari el is ismert, és elmondta, hogy a rossz beállítás és hangolás miatt történhetett mindez, ám ezzel versenyzője elenyésző előnyre tett csak szert.

A DRS engedélyező rendszer beállításait a csapat nem változtatta meg a verseny előtt” – állt a sportfelügyelők közleményében – „A versenyző azonban három alkalommal helytelenül kapott zöld jelzést a rendszer használatára. Miután a csapat észlelte a problémát, a versenyző fülére szóltak, hogy csak akkor aktiválja a DRS-t, mikor arra szóbeli utasítást kap, ne hagyatkozzon a kijelzőre. Az előny, amit ezzel a versenyző szerzett mindössze kevesebb, mint egy másodpercre tehető az egész versenyre nézve, éppen ezért komolyabb büntetés nem kerül kiszabásra.

A sportfelügyelők végül úgy döntöttek, hogy 15.000 Euro pénzbírságra büntetik a csapatot, így Alonso megtarthatja ötödik helyét a Magyar Nagydíjon.