Forma1-Live.hu

Az esetet ki kell vizsgálni a versenyzők szerint

A Nemzetközi Automobil Szövetség a közelgő tájfun miatt két alkalommal is felajánlotta a nagydíj szervezőinek, hogy a verseny korábbi lebonyolítását, azonban ragaszkodtak az eredeti, helyi idő szerinti 15 órás kezdéshez.

A versenyzők szerint a Forma-1 vezetőinek ki kellene vizsgálniuk, hogy nem lett volna jobb előbb megrendezni a futamot. A hirtelen leszakadt esőnek köszönhetően a biztonsági autó mögött kezdtek körözni a versenyzők és két kör után már piros zászlóval félbe szakították a futamot. Az időjárás csillapodott és 20 perccel később ismét a safety car mögött gurulhatott a mezőny. A 38. körtől ismét esni kezdett és egyre csak sötétedett.

A versenyzők azon az állásponton vannak, hogy ki kell vizsgálni a történteket.

Sergio Perez véleménye szerint Bianchi balesete és a szervezők makacssága között igenis van összefüggés, de hiba lenne azt mondani, hogy a súlyos baleset nem történt volna meg egy korábbi időpontban.
“Bár nem lehetett előre tudni, de így utólag hiba volt ragaszkodni az eredeti időponthoz, viszont sohasem lehet tudni mi fog történni.”

Daniel Ricciardo szerint nem lehet Jules Bianchi balesetének egyik okaként felhozni ezt, de mindenképpen ki kell vizsgálni mindezt.
“Voltak egyeztetések arról, hogy előrébb hozzák a versenyt.” – nyilatkozta az ausztrál, majd hozzátette “Ami történt, megtörtént. Meg kell vizsgálni, hogy lehetett-e volna valamit más módon csinálni.”

Valtteri Bottas szerint több dolgot kellene kivizsgálni többek között azt, hogy a munkagépnek volt-e az adott pillanatban keresnivalója a pályán és okulni a történtek.
“Úgy gondolom az FIA úgy tette a dolgát, ahogy mindig is. Nem nekem kell döntést hoznom, hogy mit és hogyan csináljanak. Megvizsgálják, hogy gyorsan és biztonságos el lehet-e távolítani az autót. Ez egy elég nehéz szakasza a pályának és egyre több eső esett, így utólag könnyű azt mondani, hogy veszélyes volt. Azt gondolom, hogy érdemes megvizsgálni mindent és levonni a tanulságokat belőle.”

Egykori Forma-1-es versenyzők (Olivier Panis és Martin Brundle) véleménye szerint nincs helye a pályán verseny közben egy traktornak sem és szabálymódosítást sürgetnek.
“Már évek óta téma ez, hogy nem szeretnénk ilyen gépeket látni a pályán. Szomorú vagyok, mindig arra kell várni, hogy ilyen súlyos baleset történjen, mielőtt komolyan foglalkozunk valamivel. Traktornak a pályán nincs helye, amíg a Safety Car bent nincs, vagy meg nem szakítják a versenyt piros zászlóval.” – nyilatkozott Panis az esetről.

dailysabah.com