Forma1-Live.hu

Az FIA enyhít a szigoron

Az idei versenyeken egyre több esetet vizsgálnak a versenybírók, mellyel teljes mértékben ellehetetlenítik a pilóták hajlandóságát a harcra és ezáltal maga a verseny is egyre unalmasabbá válhat. Ezt azonban idő előtt felismerték.

Már a hétvégi Osztrák Nagydíjtól kezdve az FIA határozata alapján mérséklik a szigort, annak reményében, hogy a versenyzők hajlandóak legyenek esetlegesen nagyobb kockázatot vállalni a jobb helyezésért és így látványosabbá teszik a show-t.

Ennek a döntésnek a fő oka, hogy sokan úgy vélekednek, hogy a sok szabállyal, büntetéssel ellehetetlenítik a versenyszellemet. A csapatok is a mérséklés mellett érveltek, szerintük, nem kell minden apró ütközést, pályaelhagyást azonnal vizsgálni és büntetni. Kevesebb büntetéssel nagyobb lenne a pilótákban a kedv a valódi versengéshez és így a futamok is izgalmasabbak, érdekesebbek lehetnének.

A többség győzött, az FIA elfogadta a felvetést és a jövőben enyhítenek a szigorú szabályokon.
Tehát megváltozik a vizsgálódás menete:
Ezidáig a versenyigazgató, Charlie Whiting minden egyes esetet rögtön a versenybírók elé küldött, akiknek döntést kellett hozniu, hogy büntetik-e a felek valamelyikét, vagy sem. Az Osztrák nagydíjtól kezdve ezt már a sportfelügyelők saját hatáskörükben dönthetik el, hogy vizsgálják és büntetik a versenyzőket, vagy az eset súlyosságától függően eltekintenek a kivizsgálástól.

Amennyiben a rendszer működni fog, a bíráknak nem lesz idejük az apróságokat vizsgálni, éppen ezért az FIA nyomatékosan kérte a csapatokat, hogy ne jelentgessék fel egymást minden apró nüansz miatt.