Forma1-Live.hu

Az FIA nem foglalkozik a diétával?

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt szerint, egyetlen versenyző sincs feltétlenül veszélyben, a diétája miatt, ezért nem is aggódik túlságosan.

A 2014- es rengeteg szabályváltozása egyike, hogy a versenyautók minimum tömegét 691 kg-ban határozták meg, versenyzővel együtt. Azonban az új technikáknak “köszönhetően” egyenlőre minden csapatnak nehéz tartania ezt a tömeget, mert az autók nehezebbek lettek, mint várták. Ennek fényében a versenyzőket is szigorú diétára fogták, ami azonban roppant veszélyes lehet, mivel néhányan már így is az ideális testsúlyuk alatt állnak rajthoz.

Jean-Eric Vergne, a Toro Rosso francia pilótája például, a Maláj Gp előtt lett rosszul, így a biztonság kedvéért kórházba is szállították.

„67 kilóra fogytam, ami már nagyon kevés, ezért veszítettem az erőmből egy keveset. Roppant nehéz ezeket az autókat vezetni, így minden erőnkre szükségünk van. Pár nap alatt azonban felszedtem egy-két kilót, és most minden rendben”- nyilatkozta a francia pilóta.

Az FIA elnöke, Jean Todt szerint csupán a diéta miatt nem kellene senkinek sem kórházba kerülnie.

“Lehet úgy is diétázni, hogy nem leszel rosszul, és ezáltal nem kell téged kórházba szállítani. Nem hinném, hogy a súlyveszteség miatt kerül bárki is kórházba.”- ismertette véleményét Todt.

A 2015-ös versenyszezonra azonban, már meg tudtak állapodni egymással a csapatokkal, így addigra 701 kg- ra viszik a minimum súlyhatárt.

 

Fotó: Batchelor/ XPB Images