Forma1-Live.hu

Ecclestone kiakadt

Bernie Ecclestone kész színjátéknak nevezte a Forma-1-et. A brit üzletember a kezdetek óta nem értett egyet a turbó erőforrások bevezetésével, szerinte ugyanis a közönség csalódott lesz a csendes új motorok miatt.

“Ez az új motoros törekvés abszurd. A nézők zajt, hangos erőforrásokat akarnak, most meg még csendesebbek lettek a versenyautók és a tetejében még alig menek ki a pályára.” – nyilatkozott Ecclestone a Daily Mailnek. Az tény, hogy a Jerezi teszten ilyen keveset az elmúlt évtizeben még nem futottak az új tervezésű autókkal, mint idén.

A váltás oka, hogy az FIA egyre inkább igyekszik zöldebbé varázsolni a Forma-1-et. Ezért lettek az új turbók, mert azok sokkal környezetbarátabbak és ha ez nem lenne elég, még az elfüstölhető üzemanyagot is 100 kilogrammban maximalizálták. Ha nem lenne az energia visszanyerő ERS rendszer még az is valószínű, hogy célba sem érnének az autókkal a versenyzők. Ez a rendszer a kipufogógázok hőenergiáját és a fékezéskor keletkező energiát gyűjti össze és forgatja vissza.

Ecclestone úgy vélekedik, hogy ez az egész csak egy álca és máshol kellene mérsékelni a fogyasztáson.
“Ez az egész egy színjáték, megmondtam, hogy így lesz. Nekik ez az új motor kellett, de ha így akarnak körözni, akkor induljanak a Le-Mans sorozatban. Benzinspórolniuk máshogy kellene, például kisebb és kevesebb mobilegységet, kamiont kellene magukkal vinni egy-egy versenyre. A Mercedes például 23 kamionnal megy minden egyes európai versenyre. Üzemanyagot ténylegesen ezek mérséklésével tudnának elérni”-mondta dühösen Ecclestone.

A fenti nyilatkozatában azért lehet igazság, mindenesetre nem is olyan vészesek ezek az új motorhangok.

hird
motorpasionf1.com