Forma1-Live.hu

Ecclestone nélkül összeomlana az F1?

Megkezdődött Bernie Ecclestone vesztegetési ügyének tárgyalása a müncheni bíróságon.

A brit milliárdos üzletembert vesztegetéssel, valamint hűtlen kezelésre való felbujtással vádolják, melynek másik érintettjét, Gerhard Gribkowsky, német bankárt nyolc év, hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A vád szerint Ecclestone 44 millió dollárt fizetett mindazért, hogy Gribkowsky olcsóbbra értékelje a Forma1 kereskedelmi jogait, így Ecclestone gyakorlatilag maradhatott a pozíciójában. Ecclestone, valamint az ügyvédei állítják, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, melyek az ügyvédek szerint nem igazán meggyőzőek.

A Formula1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa egyébként, szinte nélkülözhetetlen kapcsolati rendszerrel rendelkezik a Forma1, valamint az üzleti élet világában, így amennyiben bűnösnek ítélik meg Ecclestone-t, akkor az kész káoszhoz is vezethet, mivel gyakorlatilag minden Formula1- el kapcsolatos változás-újítás Ecclestone felügyelete, illetve engedélye alatt zajlik. Amennyiben elítélik az üzletembert, akár tíz év börtönbüntetés is várhat rá, ami egyértelműen azt jelentené, hogy mást kell keresni az irányítói ülésbe. A teljes paddock egybehangzó véleménye szerint azonban, legalább két-három szakemberrel kellene pótolni Ecclestone-t.

A vesztegetési ügyben várhatóan szeptemberben lesz ítélethirdetés, de addig is további tárgyalások lesznek, melyeken Bernie Ecclestone-nak is meg kell jelennie. Ezek a tárgyalások azonban mindig hét közben zajlanak majd, hogy Ecclestone el tudja látni a Formula1- es feladatait is.

A németországi jogrendszer egyébként lehetővé tenné, hogy lezárják a tárgyalást, amennyiben a vádlott egy meghatározott összeget befizet az államnak, vagy felajánl egy jótékony szervezetnek. Ez az összeg ez esetben, 300 millió Euro lehetne, de Ecclestone nem fizet, mivel meg van győződve ártatlanságáról.

 

Fotó: tz.de