Forma1-Live.hu

Emelni akarják a súlyhatárt?

A 2014- es motorváltoztatások, illetve az újabb technológiai változtatások miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 690 kg.- ra emelte a minimumsúlyhatárt, a jelenlegi 642- ről.

A csapatok vezetői azonban szeretnének még plusz 10 kilogramm súlyt kiharcolni, így 700 kg lenne a minimum a pilótával együtt. Erre a plusz 10 kg- ra leginkább a “testesebb” versenyzők ( Jenson Button, Daniel Ricciardo…) csapatainak lenne szüksége, mivel ők hátrányban lennének alacsonyabb, és jóval könnyebb(Felipe Massa) társaikkal szemben.

„Szerintem változtatni kellene. Egy kivételével minden csapat arra szavazott, hogy emeljük a minimumsúlyt jövőre. De ez nem elég, mindenkinek bele kell egyeznie ebbe. A hajtáslánc elég nehéz lesz, ezért a mostani helyzet igen balszerencsés. A legnehezebb versenyzőkkel rendelkező csapatokról el sem tudom képzelni, miként tartják a minimális súlyhatárt. Persze mondhatjuk azt, hogy aki túl nehéz, ne legyen zsoké, aki pedig túl könnyű, ne menjen rögbizni. Csakhogy jelen esetben a kölykök, akik gokartoznak, sosem szembesülnek a súly problémájával – különösen amióta az autók súlyát együtt mérik a versenyzőkével. Most viszont hirtelen kénytelenek, ami egyáltalán nem szerencsés”.- fejtette ki véleményét Adrian Newey, a verhetetlennek tűnő Red Bull Racing sztártervezője.

 

Fotó: Getty Images