Forma1-Live.hu

Felipe Massa 33 éves

Ezen a napon, 1981. április 25.-én, Sao Pauloban látta meg a napvilágot Felipe Massa.

A jelenleg a Williams csapatnál versenyző, brazil pilóta 2002-ben debütált a száguldó cirkuszban a Sauber csapat színeiben. Első szezonjában mindössze 4 pontot szerzett, így 2003-ra nem hosszabbították meg szerződését. Azonban a Ferrari csapatnál úgy döntöttek, alkalmazzák tesztpilótaként a fiatal brazil tehetséget.
2004-ben ismét a Sauber istállónál versenyezhetett, ebben a szezonban már 12 pontot hozott és tizenkettedik helyen zárta az összetettet. Így ismét bizalmat szavaztak neki.

2006-ban, mivel Rubens Barrichello úgy döntött, elhagyja a Ferrarit, Felipe Massát szerződtette le az olasz istálló. A 2006-os év nagy előretörést hozott karrierjében és csapattársa, Michael Schumacher is nagy hatással volt rá. A szezon során sokat segített Schumachernek és maga a bajnokságban 80 ponttal a harmadik helyen zárt. Két alkalommal már a dobogó legfelsőbb fokára is felállhatott, Törökországban és Imolában.

Michael Schumacher visszavonulása után 2007-ben Kimi Räikkönen lett a csapattársa, aki ebben az évben világbajnok lett, míg Massa három futam győzelmet szerzett, Bahreinben, Spanyolországban és Törökországban.

2008-ban már hat alkalommal diadalmaskodott és a világbajnoki tabellán az előkelő 2. helyet szerezte meg, köszönhetően az utolsó, nagy izgalmakat hozó Brazil nagydíjnak.

2009-es év nagy változásokat hozott a Forma-1-ben és a Ferrarik teljesítménye kezdett visszaesni. A 2009-es Magyar nagydíj időmérő edzésén balesetet szenvedett. A négyes kanyar előtt egy, Rubens Barrichello autójáról eltörött egy rugó, ami fejen találta Massát, aki szinte teljes sebességgel a gumifalnak csapódott. A budapesti Honvéd Kórházba szállították, ahol homlok- és arccsonttöréssel megműtötték. 2009. augusztus 3-án hagyhatta el a kórházat, és családjával haza repültek brazil otthonukba.

2010-ben felépülését követően ismét autóba ült és ekkor már Fernando Alonso csapattársaként versenyzett. A szezonban nem tudott nyerni, azonban 2 második helyével a világbajnokság 6. helyén végzett.

2011-ben Massa mélyrepülésbe kezdett, nem teljesített valami jól. A szezon során még dobogóra állni sem tudott. Mindösszesen 118 pontot zsebelt be, amivel csak a 6. lett.

Rossz formája a 2012-es szezonban is végigkísérte, gyakran már az időmérő Q2-es szakaszában kiesett. Összesen egy második (Japán nagydíj) és egy harmadik helyet (Brazil nagydíj) szerzett. Végül a 7. helyen zárt 118 ponttal.

2013-ban Massa javulni látszott az első pár futamon, az időmérőn meg is verte csapattársát Fernando Alonsot. Egészen a Monacói nagydíjig tartott a javulás, amin ugyanis a 3. szabadedzésen és a futamon is a célegyenes végi kanyarban összetörte autóját.
Az idény során mindössze egy 3. helyet sikerült elérnie és 112 pontjával a nyolcadik helyezést érte el.

A Ferrari csapat úgy döntött a 2013-as szezon végén, hogy megválnak a brazil pilótától, aki hosszú találgatások után a Williams csapatnál kapott lehetőséget 2014-re.

Pályafutása statisztikái:

Futamok száma: 197, ebből 195-ön indult

Győzelmek száma: 11

Dobogós helyezések: 36

Pole pozíciók: 15

Leggyorsabb körök száma: 14

VB pontok: 828

fanpop.com