Forma1-Live.hu

Feloszlik a csapatok szövetsége?

A Forma-1-es csapatok érdekvédelmi szövetsége (FOTA) a feloszlás küszöbére sodródott.
A 2008 július 29.-én alapított egyesülést főként a pénzügyi nehézségek, a csapatok közötti érdekellentétek és Martin Whitmarsh távozásával jutott a tönk szélére.

A szervezetet azért hozták létre, hogy együttes erővel tudják céljaikat elérni a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) és a Formula-1 kereskedelmi jogait bitorló FOM-mal és Bernie Ecclestone-nal szemben.
Ez a folyamat már 2011-ben elkezdődött, amikor a Ferrari, a Red Bull és a Toro Rosso is kivált a FOTA-ból és azóta a folyamatos anyagi problémák, viták és érdekellentétek nehezítik a szövetség munkáját. Továbbá az a tény, hogy az eddigi elnök, Martin Whitmarsh távozott a McLaren csapatvezetői székéből és ezzel feladta a FOTA elnökségi posztját is és a helyére érkező Eric Boullier nem kívánja ezt a szerepet betölteni, így a FOTA elnök nélkül maradt.

A brit Telegraph-nak Oliver Weingarten, a FOTA főtitkára elmondta, hogy próbálják újjászervezni a szövetséget:
„Elmondhatom, a csapatok tárgyaltak már arról, hogyan lehet megújítani a szövetséget és hogy szorosabban együttműködjenek azokkal az istállókkal, melyek nem tagok, viszont szintén profitálnak a munkánkból.”

Nincs egyetértés és nagy nézetkülönbségek vannak a csapatok között a FOTA-ról. A Force India csapatfőnöke, Bob Fernley szerint nem tudtak elérni semmit sem:
„Ideje belátnunk, hogy a lehetőségünk elszállt. Nincs szükség a vitákra, nem tudjuk meg nem történtté tenni a múltat. Elszalasztottuk a lehetőségeinket, hogy összefogva, együtt dolgozva, egyezségre jussunk a kereskedelmi jogok birtokosaival.”

grandprix247.com