Forma1-Live.hu

Forma 1 bakik a kockás zászlóval

A Forma-1 történelmében nem első alkalommal fordult elő, amit a Kínai Nagydíj-on láthatott a közönség. A kockás zászló lengetéséért felelős ember, ugyanis egy körrel korábban, már az 55. kör végén leintette Lewis Hamiltont.

A brit pilóta a The Guardian lapnak nyilatkozta, ” Abban a hiszemben voltam, hogy az utolsó körömet kezdem, amikor felpillantottam és láttam, hogy meglengették nekem a kockás zászlót. Elvettem a lábam a gázról, amivel 2-2,5 másodpercet vesztettem és akkor a fülemre szóltak, hogy nyomjam tovább, ne álljak meg. Szívás lett volna, ha a rádióm nem működik és hagyom Nicot elmenni mellettem. De hála Istennek ez nem történt meg. Nagyon furcsa volt ez az egész.” 

Mivel a kockás zászlót az 55. kör végén lengették meg, a Sportszabályzat 43.2-es pontja szerint ha a versenyt az indokoltnál előbb leintik, azt befejezettnek kell tekinteni, és az akkori állását kell végeredménynek tekinteni.
Így a Kínai nagydíj 56 helyett 54 körös volt és a hivatalos végeredménynek az 54. kör végi állapotot kell tekinteni.

Ennek egy pilóta nem örülhetett, mivel Kamui Kobayashi az 55. körben előzte meg Jules Bianchit, ezt az előzést érvénytelenítették.

Előfordult már, méghozzá nem is akárkitől láthattunk ilyen bakit. Történt ugyanis a 2002-es Brazil nagydíjon, hogy Edson Arantes do Nascimentot, ismertebb nevén Pelét, kérték fel a kockás zászló lengetésére.
A verseny végén azonban túl korán, már a két körös hátrányban lévő Takuma Satonak meglobogtatta a zászlót és amikor a ténylegesen első helyen álló Schumacher testvérek elhaladtak, Pelé elfelejtette nekik meglengetni azt.
A futamot, annak ellenére, hogy Takuma Satot intették le először, ami technikailag azt jelenti, hogy ő a győztes, Michael Schumacher nyerte meg.

Lars Baron/Getty Images