Forma1-Live.hu

Hamiltoné a pole a megkavart időmérőn

Az idei szezonnyitó Ausztrál nagydíjon alkalmazták először az új szabályrendszert, ami az időmérőt illeti. Az új szabályok értelmében, minden szakaszban, másfél percenként búcsúznak a leglassabb pilótától.

A Q1 az ide évtől 16 perces lett, és 7 perc után kezdődött a kizárásos rendszer. Nagy meglepetésre az első búcsúzó, a tavalyi DTM bajnok, Pascal Wehrlein volt, ám őt követte csapattársa is, másfél perccel később. Rajtuk kívül Gutierreztől, Grosjeantól, Kvyattól, Nasrtól, és Ericssontól kellett búcsúznunk a Q1 leteltével.

A Q2 mindössze 1 perccel volt rövidebb, mint a Q1, ennek értelmében itt már a 6. perctől elkezdődött a kiszórás. Elsőnek a 2 Renault-tól búcsúztunk, Magnussen, Palmer sorrendben, majd őket követte a 2 McLaren Honda – akik meglepetésre elég jól szerepeltek, Fernando Alonsonak a Q1-ben még a 3. helyre is sikerült felérnie – , nagy meglepetésre kiesett Bottas, illetve a 2 Force India, Hülkenberg, Perez sorrendben.

A Q3 14 percig tartott. Az első 2 etapot fölényesen nyerő Hamilton itt is magabiztosan kezdett, és Rosberg hibájától függetlenül nem volt senki, aki veszélyeztethette volna a címvédő rajtelsőségét.

Az új rendszer nem hozta az elvárásokat, hiszen nem hogy a csapatok, illetve a pilóták kinn köröztek volna, hogy minél jobb időt elérjenek, sokan eltaktikázták magukat, gy már nem maradt idő felérni a gyorskörre, sokan pedig meg sem próbálták – mint pl. a Ferrarik, akik a Q3-ban már egy második gyorskörre sem vállalkoztak. Ennek tükrében jóval a Q3 letelte előtt kialakult a végleges rajtsorrend, Hamilton, Rosberg, Vettel felállásban.

EasyCapture2_1

 

www.whtimes.co.uk, www.formula.hu