Forma1-Live.hu

Jack Brabham emlékére

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Jack Brabham, ausztrál, háromszoros Forma-1 világbajnok, tudatta a világgal az ausztrál média.

Sir John Arthur “Jack” Brabham 1926 április 2-án született Sydney külvárosában, Hurstvilleben. Fiatalon autószerelőként dolgozott, majd a második világháborúban az Ausztrál Királyi Légierőnél szolgált. A háború után megnyitotta saját autószerelő műhelyét és versenyezni kezdett a kisebb kategóriákban.

A Forma-1-ben az 1955-ös Belga nagydíjon debütált. Hamar bekerült a Cooper istállóhoz, majd 1959-ben megszerezte első győzelmét a Monacói nagydíjon majd a szezon végén elhódította a világbajnoki címet is.
A rá következő évben egymás után öt alkalommal állt fel a dobogó legfelsőbb fokára és így újból átvehette a világbajnoki trófeát az 1960-as idény végén. Érdekesség volt ebben a két évben, hogy a Cooper istálló elsőként helyezte át a versenyautó motorját a pilóta mögé, melyet az összes többi csapat lemásolt. Ennek köszönhetően a Cooper elvesztette fölényét és nem tudtak nyerni, így Brabham is elhagyta a csapatot.jack-brabham-vb

1961-ben barátjával, Ron Tauranackel megalapították a Brabham istállót. Így az ausztrál versenyző immáron saját csapattal indulhatott. Első győzelmét az 1966-os szezonban érte el és ebben az évben világbajnok is lett, így ő volt az első Forma-1-es versenyző, aki saját csapattal tudott diadalmaskodni.

1967-ben is világbajnoki címet szerzett csapata, ezúttal Denny Hulme bizonyult a legjobbnak a szezon során.

1970-ben szerezte meg utolsó győzelmét a Dél-Afrikai nagydíjon, majd az év  végén véglegesen visszavonult a száguldó cirkusztól. Csapat részét eladta üzlettársának, Ron Tauranacnek és haza költözött.

1976-ban részt vett még egy versenyen, Stirling Mossal, azonban súlyos balesetet szenvedett és többet nem ült versenyautó volánja mögé.
Nagy megtiszteltetésre 1979-ben a brit királynő lovaggá ütötte. 1990-ben pedig felkerült a Nemzetközi Motorsport Szövetség halhatatlanjainak listájára.

A Brabham istálló sokáig még meghatározó csapat volt a forma 1-ben, Bernie Ecclestone irányítása alatt. 

brabham-wide

brandonsun.com / AP