Forma1-Live.hu

Jackie Stewart tudja a megoldást

Sir Jackie Stewart rávilágított arra, hogy mitől lehetnek következetlenek az FIA bírái.

Az elmúlt versenyhétvégén, Baku- ban sem álltak a helyzet magaslatán a sportfelügyelők. Két részre szakadtak a vélemények Lewis Hamilton és Sebastian Vettel ütközését követően.

A versenyigazgatóság úgy döntött, hogy Sebastian Vettel veszélyesen vezetett, amikor “ráhúzta” a Ferrari- t Hamilton-ra. Ezért a manőverért egy 10 másodperces stop/go büntetéssel esélytelenítették el a németet a győzelemtől.

Lewis Hamilton- t nem tartották hibásnak, mivel bekérték a Mercedes csapattól a telemetriai adatokat, ezekből pedig kiderült, hogy a brit versenyző nem fékezett Vettel előtt a biztonsági autós szakaszban.

Többek szerint Hamilton is hibás volt, mivel szándékosan “hátráltatta” Vettel- t, hogy ráhúzza a többi versenyzőt. Hiába nem lépett a fékpedálra a brit, szinte a fél paddock biztos abban, hogy a gázra sem lépett olyan ütemben, amire Vettel számíthatott volna.

Sir Jackie Stewart is a kétes döntéshozatalról nyilatkozott:

“Minden egyes versenyre más bírákat hoznak. Változó bírák, változó döntéshozatal. Lényegesen egyszerűbb lenne, ha az FIA kiválasztana egy ex pilótát, aki nem olyan rég fejezte be aktív pályafutását és őt szerződtetné le, legalább 3 teljes szezonra. Ő legalább tudna a versenyzők fejével is gondolkodni, így teljesebb képet kapnának a büntetések meghozatala előtt. Ehelyett különböző országokból utaztatnak a versenyre embereket, hogy ápolják velük a kapcsolatokat. Ez semmiképpen nem nevezhető profi hozzáállásnak. Ezek a személyek csakis azért vannak jelen, hogy az FIA kiterjessze a kapcsolatait. Viszont nem tudnak megfelelő döntéseket hozni, mivel nem tudnak versenyzői fejjel gondolkodni. Olyan hatalommal ruházzák fel őket, amellyel hosszú távon mindenképpen befolyásolják a világbajnokság alakulását, ami semmiképpen nem pozitív.”

 

Fotó: Andrew Hone/LAT Photographic